310 млн. лв. отделени за подобряване на качеството на въздуха

Резултатите ще бъдат видими в ежедневието, заяви заместник-министър Павел Гуджеров

14.04.2015 | 17:01 Редактор: Мариета Иванова
310 млн. лв. отделени за подобряване на качеството на въздуха

Почти 310 млн. лева са били заделени по мерки от ОП "Околна среда" за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт.

Това  заяви на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, съобщава Агенция Фокус.

"Резултатите от работата ни лесно се забелязват в ежедневието като по-комфортен, редовен и ефективен градски транспорт. Други резултати остават малко по-встрани, като например осигуряването на по-чист въздух и околна среда”, коментира  Гуджеров.

В тази връзка той посочи, че са били доставени 126 автобуса на Столична община, които работят на сгъстен природен газ, което „води до намаляване на вредните емисии до шест пъти", обясни Гуджеров.

Той посочи и друг проект с бенефициент Столична община - доставените десет метровлака за намаляване на вредни емисии във въздуха с 2,78 хиляди тона годишно.

"Двадесетте нови трамвайни мотриси намаляват въглеродния диоксид с 5000 тона годишно. Важно е да осигурим живота и здравето на хората. 115 млн. лева за новия програмен период ще бъдат насочени към мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление, от обществения транспорт. Екипната работа е ключовото нещо, от което се нуждаем", каза още Павел Гуджеров.