Без допълнителен автобус между Терминал 1 и метростанция Летище София

До 6м ЦГМ ще реши на какъв интервал ще се движат автобусите 84 и 384 от центъра до летище София

13.04.2015 | 13:29 Редактор: Васил Детелинов
Без допълнителен автобус между Терминал 1 и метростанция Летище София

   Репортерът на ТВ България Он Ер Васил Детелинов  разговаря с Антон Деспотов – директор на Дирекция“Обществен транспорт“ – София за транспортната връзка между Терминалите на Летище София и метростанцията при аерогарата. 

 

    -  Г- н Деспотов, има ли добра връзка между Терминал 2 и  Терминал  1 на Летище София? Стигат ли бързо до метрото ?

-  Връзката с метростанцията на Летище София се осъществява с два автобуса.
Това са линия 84 и автобусна линия 384.

След пускането на метрото  автобусна линия 384 промени маршрута си и стана довозващ транспорт до всички метростанции  в района на кв. „Дружба“ и района на летището.

Маршрутът  на тази линия бе определен след анкетно проучване от живеещите в района и работещите в бизнес зоната около бул. „Христофор Колумб“  и Терминал 1 и 2.

Определи се маршрут с определен  брой коли  и интервал на движение, средно около 13 минути  в натоварената зона.

Преди това автобус 384 се движеше само в работно време ,а сега е целодневен и осигурява една добра връзка както с метростанцията на Летище София, така и метростанциите в „Дружба“.

 

- Този интервал от 13 минути може ли да бъде намален, заради огромния  пътникопоток  в района?

- Тъй като се движат две  автобусни линии- линия 84 е на 10 минути, предполагаме, че за този интервал от 13 минути, който сме заложили, ще бъде достатъчен.
Но това е експериментално за шест месеца.

Съответно на всеки месец ние ще правим  изследване на пътникопотока и ако видим,че не е достатъчен ще предприемем  съответните  мерки за подобряване на обслужването.

 

- Възможно ли е да бъде пуснат автобус, който да обслужва само Терминал 1 и 2 на Летище София?

- Летищните власти са тези, които трябва да осигурят връзка между терминалите на едно летище.

По цял свят е така.

Вътрешнолетищният  транспорт се осигурява от тях. В момента имаме връзка, която прави автобус 84 между Терминал 1 и Терминал  2  и отива към центъра.

Така че на този етап не предлагаме такава връзка от обществени я транспорт, която да бъде вътрешнолетищна. 

 

     -  Пускането на метрото до летището ще редуцира ли интервала на движение на линия 84 от центъра към аерогарата? Защото от 2 април 2015, много хора предпочетоха подземната железница пред автобуса?

- В рамките на този експериментален шест месечен срок ще направим наблюдения по всички линии в участъка на метрото и ако се забележи крайно неефективна използваемост на услугата  ще прибегнем до редукция на линия 84, като това ще бъде съобразено с търсенето и необходимостта  от това.

Ако линия 84 е настина празна и хората са се насочили към метрото, това ще означава по-добро обслужване с метро отколкото с автобус.