Главната инспекция по труда нямала информация за събаряне на хотел Вероника

Пострадалите нямат договори с нито една от строителните компании за извършваната от тях дейност

09.04.2015 | 16:11 Редактор: Мариета Иванова
Главната инспекция по труда нямала информация за събаряне на хотел Вероника

Във варненската Дирекция „Инспекция по труда“ Варна не е постъпвала информация, че ще бъдат извършвани разрушителни дейности по хотел Вероникa, съобщиха от Главната инспекция по труда  към МТСП.

При срутване на хотела на 8 април 2015  загина един работник, а други трима към момента са в неизвестност.

Според предоставената информация възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив, посочва от ГИТ. Оттам посочват още, че извършването на строително монтажните работи е възложено на „Планекс“ ООД, откъдето е изискана проектната документация по случая.

„Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител – „Бултранспорт груп“ ЕООД.

Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни разрушителните дейности са извършвани безуспешно с малък багер. На 6 април той е бил заменен с по-мощен, но и с него дейността по срутването е била неуспешна,“ посочват още ГИТ.

Около 16 часа в деня на инцидента е имало разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила, посочват още от Главната инспекция по труда. И уточняват, че забраната е от координатора на дейността, който е представител на „Планекс“. Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните. На това разпореждане се е възпротивил и техническият ръководител, който е представител на „Бултранспорт груп“ ЕООД, но въпреки това работниците са влезли. Единият от групата в момента на инцидента е излязъл да вземе техника, благодарение на което не е сред засегнатите.

Още по темата

Пострадалите лица не са в трудови правоотношения с нито едно от строителните предприятия, извършващи строително монтажни работи на обекта, посочват още от ГИТ. Документирано е, че на работещите в деня на инцидента, включително и на част от пострадалите лица, е проведен ежедневен инструктаж. За две от лицата в неизвестност не е документиран/проведен начален инструктаж, става ясно от информацията на ГИТ.

Проверката на Дирекция „Инспекция по труда“ Варна продължава.

/Снимки: вестник Черно море/