Калфин обеща по-строги за закони заради трудовите залополуки

Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот, заяви социалният министър

09.04.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Калфин обеща по-строги за закони заради трудовите залополуки

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е изразил остро възмущение по повод на зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

"Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот", коментирал вицепремиерът. Специално внимание ще се обърне и на "консервирането" на строителни обекти преди активния туристически сезон.

Министърът на труда и социалната политика заяви още, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт.

Още по темата

Той е направил коментара във връзка с инцидента с хотел Вероника в курортния комплекс Слънчев ден, при който загина един човек, а други трима все още се издирват под отломките на срутената сграда.

"Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор", посочил Калфин. Той изразил надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент.