Износители на дървесина очакват загуби от 40 млн. лв.

Причината е гласуваната в НС Забрана за износ на дървесина от Република България

16.03.2015 | 14:26 Редактор: Мариета Иванова
Износители на дървесина очакват загуби от 40 млн. лв.

Износът на дървесина няма пряко отношение към незаконната сеч, категорични са представители от бранша. Като резултат от влязлата в сила на 10 март 2015 Забрана за износ на дървесина от Република България от сектора посочват, че над 100 фирми от бранша са застрашени от бърз фалит в следващите 3 месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засеганти. Очакваните загуби за бизнеса вследствие на Забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., като очакваните социални щети са сериозни.

„Ние сме законно действащи български фирми, които всекидневно подлежат на контрол и проверки и които категорично не могат да бъдат обвързани с незаконната сеч в България,“ коментира Жельо Вардунски, износител на дървесина. Той допълни, че Забраната противоречи и на принципа за свободно движение на стоки и капитали в страните на ЕС и възпрепятства изпълнението на поети договорни ангажименти на десетки представители на дребния и среден бизнес у нас. - „Крайно време е да се обединим в Асоциация и да защитим интересите си, бизнеса си и не на последно място името си, защото напоследък спекулациите по наш адрес преминаха всички граници,“ сподели още Вардунски.

Представители от бранша се събират на специална пресконференция във връзка със забраната, по време на която се очаква да обявят дата и място на първия мирен протест, на който се очакват над 2 000 души, както и какви ще са следващите стъпки, които износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България ще предприемат, в случай че Забраната не бъде отменена.