173 мобилни екипа тръгват на проверки за незаконна сеч

Мобилните екипи са част от основните мерки за опазване на българската гора

09.12.2014 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
173 мобилни екипа тръгват на проверки за незаконна сеч

Сформирани са всички 173 мобилни екипа на Държавните горски предприятия, с които се охраняват горите. Те  ще извършват проверки за незаконна сеч на територията на цялата страна. Това стана ясно в Карнобат по време на инструктаж на новите 29 мобилни екипа към Югоизточното държавно предприятие. На събитието присъстваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместникът й  доц. д-р Георги Костов.

"Мобилните екипи са част от основните мерки за опазване на българската гора. В подкрепа на нашите усилия очакваме в най-скоро време да подпишем споразумение с МВР и при нужда да ползваме тяхната помощ." - заяви министър Танева.

Министър Танева допълни, че по-тясното сътрудничеството с МВР ще даде адекватен отговор на нарушенията, които се извършват в горските територии.

"Вярвам обаче, че всички служители ще изпълнят дълга си и ще съхраним богатството на българската гора." - подчерта тя.

Заместник-министър Костов изтъкна, че сме в началото на дълъг път в опазването на горските територии от системни и криминални дейности.

"Наше задължение е да покажем на хората, че се грижим за природата, и ние го правим." - отбеляза зам.-министър Костов.

Доц. Костов призова кметовете също да бъдат по-активни в процеса, защото имат редица права и отговорности в опазването на горите.