Над 25 млн. лева струва на държавата незаконната сеч

Всяка година нерегламентираният дърводобив достига 1/4 от общия

24.09.2014 | 16:48 Редактор: Ирина Георгиева
Над 25 млн. лева струва на държавата незаконната сеч

С над 25 милиона лева годишно е ощетена държавата от незаконната сеч. Всяка година нерегламентираният дърводобив достига 1/4 от общия, а приходите надхвърлят 100 милиона лева, твърдят природозащитници. По техни данни става въпрос за 2 милиона и половина кубика дърва, докато от Агенцията по горите имат данни само за 100 000 кубика нелегална дървесина.

Близо 7 милиона кубика дърва се изсичат у нас всяка година. Една четвърт остават извън закона, а печалбите – в сивите фирми, алармират природозащитници. На свой ред от Агенцията по горите контрират, че незаконната сеч според статистиката е 24 пъти по-малко - или 100 000 кубика годишно. 

ържавата отчита, че семействата, които ползват дърва за огрев ползват между 5-6 кубика, докато всеки, който ползва дърва знае, че на него за един сезон му трябват поне 10 кубика." - заяви Александър Дунчев от WWF.

"Да, може незаконната сеч да бъде узаконена. По принцип е възможно незаконно добита, без марка, а след това да се издаде превозен билет." - обясни Кръстев от WWF.

Масово кражбата от горите се извършва чрез дървата за огрев. Изсичат се повече дървета, които не са маркирани. После се предлагат на търговците, но без документи. На Петрозар Филипов, собственик на фирма, са му предлагали нелегално дървесина, но той никога не е сключвал сделка на сиво. През отоплителния сезон го проверяват всяка седмица и затова иска да бъде изряден. 

"Както при мен идват проверки от горското, които са оторизирани да проверяват какво се вписва в дневниците като доставки и вписвания, така и аз държа доставчиците, които ми карат дърва да са с редовни документи"

Институциите признават, че има политически и корупционен натиск в горските стопанства, репресиите трудно се доказват и впоследствие наказват.

"Има много малки, затънтени селища в България, в които горското стопанство и гората са единствен източник на препитание, на работа и хората се страхуват да не загубят тази работа. Затова са принудени да мълчат." - допълни Костов.

Затвор грози нарушители, които многократно и извън закона изсичат гората. За миналата година наказаните са само 9. Масово санкциите са пробация или подписка, а проверките – планирани или по сигнал.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова.