Затягат контрола над незаконната сеч на горите (видео)

През 2010 г. са направени над 370 хиляди проверки. Констатирани са над 21 хиляди нарушения, а вече има и над 80 осъдителни присъди.

24.08.2011 | 15:08
Затягат контрола над незаконната сеч на горите (видео)

Разрешителните за сеч ще фигурират задължително в информационната система на Изпълнителната агенцията по горите, предвижда нова наредба на ведомството. Режим на сечта ще бъде въведен и в маломерните гори. Експертите от агенцията са убедени, че с новия закон за горите и наредбата ще се ограничи до минимум незаконната сеч.
Според тях дървената мафия е вече отживелица и незаконното изсичане на гори е свито до минимум. Глобите за незаконна сеч достигат до 5 хил.лв., според новия закон за горите. С него се слага край на заменките и за първи път разделя контролната от стопанската дейности. Документът също така дава на горските инспектори права, близки до тези на полицията. С така наречената горска стража управляващите се надяват да намалят нарушенията. На новата поредна промяна в закона се възлагат много надежди.
През 2010 г. са направени над 370 хиляди проверки. Констатирани са  над 21 хиляди нарушения, а вече има и над 80 осъдителни присъди.