Борисов поиска германски автомобилен завод у нас

Нужни са реформи във вътрешната политика и в съдебната система на страната, смята от своя страна Щайнмайер

10.03.2015 | 15:46 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов поиска германски автомобилен завод у нас

Да бъде изграден завод за производството на германски автомобили у нас. За това лобира министър-председателят Бойко Борисов пред министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Шайнмайер. Нямаме претенции дали ще е BMW, Mercedes, Porsche или Volkswagen, важно е цялостен автомобил да се сглобява в България, заяви Борисов.

"В България се правят части, с които може да се събере цял автомобил. Така, че вместо компоненти, може да се направи завод. При най-ниските данъци, при изключително квалифицираната работна ръка, можем да създадем тези условия българите да работят тук и да не отиват в Германия." - коментира още Борисов. 

Министър-председателят изрази очакване България да бъде подпомогната и подкрепена. Имаме добра политическа стабилност, благодарение на всички политически партии, и трябва да се възползваме от това, посочи премиерът.

Борисов и Щайнмайер са разговаряли и за идеята да бъде изграден газов хъб на българска територия, който да се захранва с газ от интерконектора с Гърция, от Азербайджан,от българските находища и от всички други възможни места. Можем да съберем поне 4-5 доставчика за този хъб, каза Борисов. 

"Всичко съм му начертал, дал, обяснил и колегата поема ангажимент, не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти, тъй като страната ни го заслужава. Положили сме огромни усилия, лоялни партньори сме и заслужаваме нашият интерес да бъде защитаван в Европа." - мотивира се премиерът. 

Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че и двете страни се опитват се да се справят с предизвикателствата на днешното време. Ние сме заинтересовани да запазим европейския мирен ред, имаме общ интерес - да работим за стабилността на ЕС и сме заинтересовани да продължим развитието на икономическите си взаимоотношения, коментира министърът.

Според Щайнмайер необходимо е извършването на реформи във вътрешната политика на страната и в съдебната система, както да бъдат преодолени пропуските при осъществяването на обществени поръчки. Икономическият обмен продължава да расте, но потенциалът, който имаме, не е изчерпан, така че си струва да работим в тази посока, заяви Щайнмайер.