Лукарски: Агенцията за малките фирми не обслужваше интереса на икономиката ни

Сигурно ще има има кадрови промени, коментира министърът на икономиката

23.02.2015 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Лукарски: Агенцията за малките фирми не обслужваше интереса на икономиката ни

113 млн. лева ще могат да спестят фирмите от намаляването на административната тежест в идните 3 години, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред в. "Сега". По думите му средствата са заложени в третия пакет от мерки за облекчаване на бизнеса, които се очаква да бъдат одобрени от правителството през март.

"Улесненията за фирмите са свързани с премахване на излишните режими, броя на документите, намаляване на таксите и др. До края на февруари нашите експерти ще дадат предложения за промяна на 16 закона, за да бъдат в унисон с изискванията на ЕС. Но топката не винаги е в нашето поле. По-голямата част от проблемите, които срещат фирмите, е при общуването с общините. Затова планираме да приложим германския модел - местната власт да защити всяко свое изискване - такса или документ, който изискват от фирмите. Ако не успеят - това означава, че няма нужда от него." - поясни министър Лукарски.

Агенцията за малките фирми не работеше и не обслужваше интереса на българската икономика през последната година и половина, подчерта министър Лукарски. Желанието му е да се влее малко и свежа кръв в тази структура, което по думите му наложи и смяната на директора.

"Сигурно ще има има кадрови промени. Ако кажа, че няма да има други кадрови смени, ще ви излъжа. Някои от органите под шапката на министерството са мандатни. Освен това ние непрекъснато наблюдаваме процеса и при положение че не се дават съответните резултати в някои от агенциите и в някои от държавните фирми, няма нищо по-нормално от това да има персонални смени." - коментира министър Лукарски
 
Процесът на смяна е малко спекулативно преекспониран, защото в рамките на министерството и неговите структури промените са 15-20%, обясни министърът на икономиката. По думите му при по-предишното управление, когато министър бе Драгомир Стойнев, промените са били много по-драстични и като числово изражение са били към 80%. 

"В този смисъл задочно отговарям и на нападките на г-жа Мая Манолова. Нека първо да погледне в тяхната градина, а после да гледа към нас." - допълни министър Лукарски.

Новата програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъде одобрена от ЕК най-реалистично в средата или в края на март, прогнозира министър Лукарски. По думите му тогава ще бъде отворена и първата процедура. Програмата ще бъде свързана с подобряване на производствения капацитет на малките и средните фирми, а бюджетът й е 150 милиона лева.

"Целта, този път, е да не се получава така, както се получи през изминалия отчетен период - проектите да се печелят от едни и същи големи компании. Трябва да има някакво ограничение. Предложението не е "една фирма - един проект". Обсъждаме едно дружество да може да кандидатства с до три проекта. Няма разписана евродиректива в тази посока." - поясни министърът на икономиката.

Предложенията на министерството на икономиката за плана "Юнкер" са свързани основно със "София тех парк" и индустриалните зони, които също могат да бъдат включени за подпомагането му.

"Тук можем да добавим и икономическата зона "Тракия". По плана основното изискване е да има публично-частно партньорство като елемент в съответния проект. В този смисъл индустриалните зони се вписват в това изискване. Другото важно е, че планът "Юнкер" - дори на европейско ниво - все още е по-скоро теория, а не толкова практика. Да, има приоритетни сектори, които вече са зададени като енергетика, екология, иновации и др., но всъщност повече конкретика ще има в края на март. Принципът е - чийто проект е по-добър, той печели. Теоретично може всички проекти по плана "Юнкер" да бъдат само германски, само английски или само холандски." - заяви министър Лукарски.

/Снимка: Архив/