България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Софиянски: Страната ни категорично има нужда от нов заем

На България й липсват свежи пари за икономиката

19.02.2015 | 10:25 Редактор: Ирина Георгиева
Стефан Софиянски: Страната ни категорично има нужда от нов заем

Страната ни категорично има нужда от нов заем, но той трябва да бъде целеви. Това коментира бившият служебен премиер Стефан Софиянски в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него начинът, по който заемът се взима е дълбоко погрешен и порочен.

"Зад заема – за тези 5-6-8-10-4 милиарда – виждате самият спор колко да се вземе показва, че не се знае как ще се харчат тези пари." - обясни бившият служебен премиер.

Нужно е да бъде публично ясно за какво точно ще се изразходват парите, защото към момента няма яснота, смята Софиянски.

"Казва се, че 6 млрд. са нужни, за да се покрият падежиращите задължения - взимаш ги и покриваш. Зад останалите 2 млрд. трябва да стои един конкретен списък от инвестиционни проекти. Какво й липсва на България? На България й липсват свежи пари за икономиката. Ако тези пари влязат за икономика, строителство, държавни поръчки. За магистрала, да кажем, е добре." - обясни Софиянски.

Тези пари, които ще се вземат, трябва да се превърнат в пари, категоричен е Софиянски. Според него не може да се взима заем постоянно, за да се запушват дупки. 

"А пък премиерът, ще ви върна четири-пет години назад, когато каза – "Аз не съм популист да взимам заеми и моите деца да ги връщат". Сега държи обратната теза – "Човек, който не знае какво прави да си подава оставката"." - допълни Софиянски.

Чуйте коментара на Стефан Софиянски за необходимостта от нов външен дълг в следващия видео материал: