Шестима са задържани, подготвящи трафик на хероин

Работата по случая продължава

18.02.2015 | 14:35 Редактор: Ирина Георгиева
Шестима са задържани, подготвящи трафик на хероин

Шестима, подготвящи трафикиране на хероин за Кралство Испания и Великобритания, са задържани при полицейска операция, предаде МВР.  В акцията са участвали служители на отдел “Разследване на тежката престъпност” и сектор “Наркотици” при ГДКП, под ръководството на Софийската градска прокуратура.

В хода на разследването в района на квартал Горубляне в автомобил, в който се е придвижвал 29-годишният Р.К. , в кашон в колата са намерени 4 опаковани пакета, всеки с приблизително тегло около 500 грама, съдържащи кафяво прахообразно вещество. При направения полеви тест веществото е реагирало на хероин, а общото тегло на дрогата било около 2 килограма. По данни на разследващите хероинът е с високо количество на активното вещество и е трябвало да бъде транспортиран до Кралство Испания и предаден за по нататъшна реализация във Великобритания. Приблизителната стойност на едро на наркотика, ако той беше достигнал последната си дестинация, би била около 60 000 евро. 

При проведените процесуално-следствени у Р.К. криминалистите иззели четири мобилни апарата и четири СИМ карти.

В автомобил “Мерцедес”, управляван от 41- годишния Г.А., който е следвал движението на Р.К., са намерени общо 11 335 лева,  два мобилни апарата и три СИМ карти.

Приблизително по същото време в столичния квартал “Дружба” е бил задържан 56-годишният С.П., за който е установено, че е предал наркотика на Р.К.

При извършване на действия по разследването в автомобил “Мерцедес” и на адрес, обитаван от С.П., са открити три мобилни апарата и три СИМ карти, две пакетчета - хероин, тиксо, идентично с това от намерените пакети, метална преса с метална плоча и рамка, както и хидравличен крик, използвани за пресоване на наркотичното вещество.

Малко по-късно в заведение в центъра на столицата били задържани още трима, съпричастни към престъпната дейност - В.Й./44 г./, с криминална регистрация, Н.К./ 44 г./, регистриран по чл.198 и чл.209 от НК и Н.И./47 г./.

В Н.К. служителите на реда намерили два мобилни апарати и СИМ карта на чужд мобилен оператор. При проверка на леките автомобили,  управлявани от Н.И. и две жилища, обитавани от него, криминалистите се натъкнали на 11 мобилни апарата, 10 СИМ карти  /четири от тях на чужд мобилен оператор“/,  пистолет с два броя пълнители и боеприпаси за тях, заглушител са сигнал на мобилни устройства,  600 лева и 20 евро.

По случая е образувано досъдебно производство за притежание и разпространение на наркотични вещества. След изтичане на 24 часовата – мярка „задържане под страна“, с прокурорско постановление на  С.П., Р.К. и Н.К. мярката е удължена на 72 часа.

Работата по случая продължава.