Варненска група стои зад убийствата на Борислав Манджуков и на семейство Дамянови

Това обявиха заместник главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

25.01.2015 | 14:55 Редактор: Георги Стоянов
Варненска група стои зад убийствата на Борислав Манджуков и на семейство Дамянови

Група от деветима души е извършила убийствата на Борислав Манджуков на 24 март миналата година и на семейство Дамянови на 8 януари тази година. Това обявиха пред журналисти заместник главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Ръководител на групата, която през цялото време била във Варна, е Радослав Калчев-Черния Роди. Той от 11 януари е в чужбина, като издирването му продължава. Издирва се и Недялко Цветков-Чубака. Останалите седем членове на групата са задържани, съобщиха разследващи.

За убийството на Дамянови са платени около 30 000 евро. Кой стои зад поръчката засега разследващите отказват да посочат. Приблизително толкова е платено и за убийството на Манджуков. Поръчителят на престъплението засега също не се обявява.

По думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов групата всявала ужас в цяла Варна и затова едва след задържането на членовете й свидетели станали по-разговорливи.

Групата се занимавала и с разпространение на наркотици, контролирала пазара на проституция, имала силова бригада, която отрязвала уши, пръсти, чупила крайници. Физическият убиец на бизнесмена Борислав Манджуков е Галин Мирчев. Помагал му Николай Тошев, който управлявал автомобила, в който се движел убиецът.

Варненската група имала връзка както в "професионален", така и в личен план с разбитата в София група на Мила Георгиева. Оказало се, че синът на Георгиева - Мартин, който още е в неизвестност, имал дете от дъщерята на Радослав Калчев-Черния Роди.

Голяма част от варненската група е излежавала присъди в затвора, но и от там е успявала да извършва дейността си.

Убитият близо до Петрич Орхан Юзиров е застрелян заради това, че слагал в хероина, който трябвало да трафикира в Гърция, чай.

Негови убийци са Радослав Валеов и Георги Георгиев. Те направили самопризнания и завели полицията на мястото, където били заровили оръжието на престъплението.

На съвместното съвещание на Прокуратурата и на МВР днес е присъствал премиерът Бойко Борисов, обяви главният секретар Светлозар Лазаров и допълни, че освен убийствата били обсъждани действия срещу източване на ДДС и акцизни престъпления, както и били набелязани мерки срещу миграционния натиск.