Полша може да поеме поддръжката на военната ни авиация

Идеята е резултат от преценка на финансовото натоварване, коментира бившият военен министър Ангел Найденов

24.01.2015 | 11:52 Редактор: Мариета Иванова
Полша може да поеме поддръжката на военната ни авиация

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че има намерение поддръжката на руските изтребители МиГ - 29 да бъде поета от Полша, съобщава БНР. За последиците от намерението на военното министерство да се откаже Русия в това отношение, бившият военен министър Ангел Найденов изрази съмнение, че Полша би могла да поддържа изтребителната ни авиация.

Според Найденов идеята е „по-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника”.

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Русия, въпросът беше поставян по-често. Последния път беше засегнат при посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Бившият заместник-военен министър от ГЕРБ Валентин Радев е категоричен, че Русия няма да се сърди. В подкрепа на изказването си той заяви: „И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти”, коментира Радев.

Мотивът за смяната на страната за поддръжка, е цената - три пъти повече, защото минава през няколко фирми-посредници от руска страна, обяснява военният министър Николай Ненчев. Договорът за поддръжката с руската фирма изтича през септември. Валентин Радев не смята, че тези изказвания целят изнудване.