Бизнесът ще участва във военните проекти: Шаламанов

Българската отбранителна промишленост ще разшири партньорството с НАТО

11.10.2014 | 01:19
Бизнесът ще участва във военните проекти: Шаламанов

България ще увеличи военния си бюджет и ще модернизира въоръжените си сили, за да покрие стандартите на НАТО, стана ясно на форума Индустриалния форум в София на 10 октомври 2014.

Във военните проекти ще участват частни български компании, обяви военният министър Шаламанов.

Още по темата

Президентът обеща България да направи "всичко, което зависи от нея в ограничените ресурси на националния бюджет да увеличава плавно разходите за отбрана"

Според него това е "задължително условие за всеки, с изключение на малкото страни от НАТО, което днес постигат планираните 2% от БПВ".

Плевнелиев подчерта значението на участието на българския бизнес и наука за модернизацията и превъоръжаването на армията и за изпълнението на проектите.

По време на срещата си с помощник генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Хайнрих Браус и служебният министър-председател Георги Близнашки обеща България да положи усилия за изпълнение на ангажиментите си в НАТО.

„България ще положи всички усилия за изпълнението на ангажиментите си като ефективен член на НАТО“, каза премиерът.


В Индустриалния форум в резиденция Бояна участваха представители на над сто компании от българската отбранителна индустрия, академичните среди и на агенциите на НАТО.

Според Хайнрих Браус, ситуацията в Украйна и в Близкия изток значително повишават необходимостта от сигурност и стабилност в Югоизточна Европа и в Черноморския регион и страните от НАТО предприемат необходимите действия за укрепване на колективната сигурност.

Служебният министър Велизар Шаламанов също подчерта, че цялата модернизация на армията ще се извърши с участието на българската наука и индустрия.

„Нито един проект в Националната програма няма да бъде реализиран, без участието на българската индустрия и наука“, каза служебният министър Велизар Шаламанов.

Още по темата

Шаламанов обяви, че следващата седмица ще бъде реализирана допълнителна задача на служебното правителство – „иницииране модел на сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион, ориентиран към проекти, базиран на най-добрите практики от Северния регион, Вишеградската група, Бенелюкс.

Военният министър обеща дори бъде избрано вносно въоръжение и техника от страни от НАТО и ЕС България да настоява поддръжката и по-нататъшното развитие да става с участието на български изпълнители..

Пом. ген.секретар на НАТО Хайнрих Браус обяви плановете за засилено присъствие на алианса в страните на източните съюзници.

„То ще се състои от командни и контролни елементи, също така - помощни сили като логистика, тилова подкрепа, оборудване и др. Всички те ще се осигуряват на ротационен принцип. Ще засилим нашите учения така, че да бъдат по-адекватни на новите мисии и задачи на НАТО. Бързото и пълно реализиране на всички адаптационни мерки е абсолютно задължително и всички 28 държави трябва да допринесат за тях. Затова оперативната съвместимост между нашите сили е толкова важна“, каза Браус.


НАТО планира да изпълни решението на срещата в Уелс за създаване на сили в постоянна готовност.

„Всичко това има своята цена, всички съюзници трябва да допринесат към тези адаптивни мерки, особено за силите с висока бойна готовност“, каза Браус.

Според него присъствието на силите на НАТО в източните съюзници ще има цена по отношение на инфраструктура и разходи.

Едно от основните решения от Уелс бе за увеличаване на военните разходи, съюзниците поеха ангажимент през да постигнат за 2 % военни разходи от БВП в следващите 10г.

„България, както и много други европейски държави, трябва да обърне тенденциите на намаляване на разходите за отбрана, което се случи през 2009 година. Сега те са 1,3 % от БВП. Амбицията ви да обърнете тази тенденция е много добра новина и ние в Щабквартирата в Брюксел сме готови да ви помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно Визия - 2020, която министър Шаламанов разработи за отбраната.  Тя действително може да допринесе за трансформирането на България в рамките на НАТО и Европейския съюз“, каза Браус.

Помощник генералният секретар Браус смята още, че трябва внимателно да се види „балансът при инвестирането; балансът между възможностите и организацията, структурата, обученията, изискванията за учения на вашите войски“.

"Това е свързано и с баланса  между персонал, операции, поддръжка, разходи за инфраструктура. Това ме навежда на втория извод от Уелс – пакет за планиране в отбраната, който се състои от 15 приоритета. Тези приоритети включват учения за бойна готовност, съвместно разузнаване, наблюдение и рекогносцировка, командване, контрол, киберзащита и т.н. Всички те са свързани с възможности на НАТО, които са поверени и на вашата държава“, добави още Хайнрих Браун в София.

През 2015 България ще внесе в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щ. долара, реши правителството на заседанието на МС на 8 октомври 2014.