Филип Брийдлав: България трябва да спази намерението си да модернизира армията си

През последните два дни НАТО е забелязала колони от руска военна техника, в които е имало танкове, артилерия и войски, да влизат в Източна Украйна. Това съобщи върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО, генерал Филип Брийдлав.

12.11.2014 | 18:09 Редактор: Пролетина Съботинова
Филип Брийдлав: България трябва да спази намерението си да модернизира армията си

Модернизирането на армиите на страните-членки от Алианса  и увеличаване на съвместната дейност между тях е най-важната задача за НАТО, каза Брийдлав днес на тематична лекция в София.Мерките са предприети по повод тревожната международна ситуация – конфликта с Русия и Украйна, все по-нарастващото влияние на Ислямска държава, както и заплахите идващи от Близкия Изток и Северна Африка. За целта ще бъде създаден нов корпус за бързо реагиране, съставен от най-подготвените военни от държавите членки, който да може да се разгръща във възможно най-кратки срокове на територията на страните от алианса и извън нея.

Призивът на Брийдлав  да се обновят армиите на страните-членки от Алианса идва след решението, взето на срещата на върха на НАТО в УЕЛС през септември – партньорите в НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП. 

"Силната защита и силният Алианс започват от вкъщи, нациите трябва да се ангажират с инвестиции за ново въоръжение и техника, за да направят своите войски съвместими с НАТО и така да могат да допринасят към Алианса. Важно е не само да инвестираме в тях, но ги тренираме заедно. В Уелс това, което видяхме бе силно желание на нациите да спрат намаляването на инвестициите за армиите и да започнат програма да ги повишат в опит да достигнат 2%." заяви главнокомандващият на Обединените военни сили на НАТО Филип Брийдлав.

България вече състави план за постигането на тази цел, заложен във визията "България в НАТО и Европейската отбрана 2020“, който бе приет от Съвета по сигурност към МС. Брийдлав заяви, че е важно да бъде изпълнено намерението на страната ни да закупи нови военни самолети.

Според него

"България е свършила изключително добра работа като партньор на НАТО досега и е важно и за бъдещето, България да продължи тази работа на същото ниво на съвместимост, армията да отговаря на натовските стандарти и да изпълнява съвместни мисии с други страни членки и затова е важно не само за българските въздушните сили, а и за морските и сухопътни части, да останат съвместими с въоръжението и техниките на НАТО."

Друго предизвикателство пред  НАТО е да се изградят нови оперативни методи, които да позволят на Алианса по-бързо и гъвкаво да реагира на заплахите за международната сигурност. До сега НАТО е действала по планът пригоден още по времето на Студената война. По повод на ескалиращите събития в Украйна, главнокомандващият силите на НАТО заяви, че Русия продължава да държи 8 батальона военнослужещи в близост до граница с Украйна"


"През последните два дни видяхме това, за което Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи. Видяхме колони от руска техника, предимно руски танкове, руска артилерия, руски системи за въздушна отбрана и руски бойни части, да влизат в Украйна. В момента нямаме точна представа колко са", допълни генералът.

Засега НАТО ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна, като част от страните вече са подписали двустранни споразумения за оказване подкрепа на Киев. На този етап обаче Алиансът няма да се меси в конфликта, допълни още Брийдлав.