Столтенберг: Членството на България в НАТО допринася за регионалната сигурност

Вратите за диалог с Русия са отворени, заявиха външният министър Даниел Митов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

22.01.2015 | 18:08 Редактор: Мариета Иванова
Столтенберг: Членството на България в НАТО допринася за регионалната сигурност

„Членството на България в НАТО като лоялен и предвидим съюзник гарантира сигурността на страната и допринася за сигурността на целия регион и на всички съюзници в Алианса”, заяви министърът на външните работи Даниел Митов на срещата си с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Столтенберг е на официално посещение в София по покана на държавния глава.

Външният министър и Генералният секретар на Алианса обсъдиха най-важните теми от дневния ред на НАТО, като поставиха акцент върху регионалната и енергийната сигурност, както и върху изпълнението на Плана за действие за готовност на Алианса, който бе утвърден от държавните и правителствени ръководители на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Планът е цялостен пакет от мерки за отговор на заплахите за сигурността на държавите-членки на НАТО, произтичащи както от събитията в Украйна, така и от развитието на обстановката в Близкия изток и Северна Африка.

Митов и Столтенберг се спряха и на въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост.

Генералният секретар подчерта, че приносът на България за регионалната сигурност на Югоизточна Европа, както и участието й в операциите на НАТО в Косово и Афганистан от изключителна важност за Алианса. Той заяви също, че България е ключова страна и по отношение на енергийната сигурност – въпрос от стратегическо значение за НАТО.

Относно отношенията НАТО-Русия, двамата потвърдиха позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Посочиха също, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава.

Сред темите на разговора бе и разширяването на НАТО, като българският външен министър изтъкна, че България е последователен поддръжник на политиката на „отворени врати”, включително по отношение на страните от Западните Балкани. Генералният секретар заяви, че най-важното послание, което иска да изпрати от София е, че Алиансът е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците и да гарантира тяхната сигурност.