ДПС не се отказва от плановете за вот на недоверие

Движението е създало контактна група, която да се консултира с останалите партии в НС за внасяне на вота на недоверие

22.01.2015 | 13:04 Редактор: Мариета Иванова
ДПС не се отказва от плановете за вот на недоверие

ДПС не се отказва от плановете да внесе вот на недоверие към кабинета заради изказвания на здравния министър Петър Москов, заяви на брифинг пред журналисти лидерът на движението Лютви Местан.

Той допълни още, че има създадена контактна група, която да проведе консултации с останалите политически партии в парламента и да потърси подкрепа за внасяне на вот на недоверие.

Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството стои зад професионалните действия и зад здравния министър Петър Москов и че лично той е гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне ксенофобски действия към малцинства или етноси.

Днес лидерът на ДПС коментира, че въпросът въобще не е кой и защо стои зад здравната реформа и професионалните решения на министър Москов,  а "кой и защо стои зад ксенофобските позиции на министър Москов, изразени с откровен език на омразата".

Няколко хиляди медици от Спешната помощ заявиха подкрепата си към министър Москов и подчертаха, че имат готовност да подадат оставка, ако бъде сменен.

Зад здравния министър застават и от Реформаторския блок.

„РБ изразява категоричната си подкрепа за министър Петър Москов и за здравната реформа, която е сред основните приоритети на Блока, на правителството и на цялото управляващо мнозинство“, заяви пред журналисти Найден Зеленогорски.

По думите му искането за оставката на един от най-успешните министри в правителството е опит на ДПС да запази статуквото и да предотврати реализирането на промени, които ще извадят криминалните икономически интереси от сферата на здравеопазването и ще превърнат пациента в център на здравната ни система.

Очакванията на движението обаче за подкрепа от другата партия в опозиция и партньор в предишното управление БСП не се оправдаха, пише Dnes.bg.

„Няма да дадем подкрепата си с подписи за искания вот на недоверие, защото мотивите не са достатъчни за искане на вот по цялостната политика на министерството, а това е същественото“, обяви след заседание на ПГ на левицата говорителят на социалистите Атанас Мерджанов.

В същото време той призна, че езикът на Москов е недопустим и граничи с внасяне на омраза в обществото, и БСП категорично ще се противопоставя на подобни изявления.

„БСП има своите основателни изисквания за политиката на всеки министър. Пред нас обаче стои обсъждането на икономическата политика и ние имаме своите критични бележки, и бихме желали всички наши партньори в опозиционно отношение да са достатъчно стриктни при осъдителните критики към правителството във всяко едно отношение, в това число и по бюджетната политика и икономическата“, обяви Мерджанов.

И парламентарната група на „Атака“ няма да подкрепи инициативата  на ДПС за събиране на подписи за внасяне на вот на недоверие към правителството, стана ясно от думите на депутатът от партията Николай Александров. Той подчерта, че от „Атака“ не веднъж са повдигали въпроса за случаите на  нападенията над медицински работници и припомни, че тези нападения вече са криминализирани след законодателни промени.

"Да участваме в някакви игри на ДПС, няма как да стане чисто политически", коментира Александров, цитиран от БТА.
Той предложи също така предложи, ако от ДПС се съмняват в информацията за нападения над лекарски екипи, "да се запишат един ден като доброволци в Бърза помощ и ще разберат на свой гръб".

Николай Александров каза, че предстои групата на "Атака" да  реши как ще гласува, ако вотът на недоверие стигне до обсъждане в пленарна зала.