До средата на февруари в БДЖ пишат стратегия за финансово стабилизиране

В нея ще бъде заложена и инвестиционна програма за най-малко 7 години напред, заяви транспортният министър

16.01.2015 | 13:11 Редактор: Мариета Иванова
До средата на февруари в БДЖ пишат стратегия за финансово стабилизиране

развитие, съобщи пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски, предава агенция Фокус.

Той допълни, че в бъдещия план на компанията ще бъде включена и инвестиционна програма с хоризонт от най-малко 7 години. Московски подчерта, че това е искането на Европейската комисия към нас, за да одобри исканата държавна помощ. - „И има право, защото всяка година да ходим да искаме държавна помощ, без те да имат гаранция, че дружеството ще се оздрави и стабилизира, е безсмислено“, посочи още Московски.

Той подчерта, че е постигнато съгласие с Европейската комисия след като бъде изготвена програмата за финансово стабилизиране в рамките на 4 месеца документът да влезе в парламента, „да получи някакво институционализиране и оттам-нататък без значение кое е правителството, кой е на власт – да спазва тази инвестиционна и оздравителна програма“, коментира министърът.

Московски не изключи да има мерки, срещу които синдикатите ще имат възражения и подчерта, че ще е необходимо да бъде търсено съгласие.

Транспортният министър заяви още, че няма да бъдат спирани нови влакове от следващия месец. Той допълни, че решението от края на минала година ще бъде ревизирано, както и че очаква да бъдат възстановени повечето от линиите. Преди дни изпълнителният директор на  Холдинг „БДЖ“ ЕАД  Владимир Владимиров подчерта, че спирането на 38 влака е първият етап, като се предвижда да бъдат спрени още 81 влака на следващия етап по преструктуриране на дружеството.