Делото за лиценза на КТБ е отложено за 9 февруари

ВАС отказа малки вложители да бъдат страна в процеса

15.12.2014 | 15:21 Редактор: Мариета Иванова
Делото за лиценза на КТБ е отложено за 9 февруари

Върховният административен съд отложи за 9 февруари 2015 делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Делото беше отложено, тъй като едва сега "КТБ" АД бе конституирана като страна по делото. Това се случи по настояване на "Бромак". Съдът записа специално в мотивите си, че банката е пряко засегната като институция от решението на БНБ.

Магистратите дадоха едноседмичен срок на "КТБ" АД и на Българската народна банка да представят писмени становища по направените днес искания за събиране на нови доказателства, съобщава Dnes.bg.

ВАС отказа да конституира като страни в процеса 20-ината вложители на банката, които присъстваха на заседанието.

Магистратите посочиха, че отказът да допуснат малките вложители в КТБ е, защото те нямат правен интерес от това дело, което е свързано с решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ.

Пред ВАС днес застанаха големите акционери – "Бромак" на Цветан Василе; компанията, контролирана от Оманския фонд, и две физически лица, единият, от които-отстраненият директор на банката Орлин Русев. Те атакуват решението на БНБ, с което беше отнет лицензът на КТБ.

Делото започна, въпреки здравословния проблем на една от жалбоподателките Вера Ахундова и на практика при липсата на процесуален представител на БНБ. ВАС прецени, че болничният лист на Ахундова не отговаря на съдебните стандарти.

Още по темата

Оказа се, че двете представителки на БНБ са упълномощени от управителя на банката, а не от Управителния съвет, който всъщност е взел решението за отнемането на лиценза на КТБ.

Още подробности в репортажа на Борислав Петров: