СГС спря делото за несъстоятелност на КТБ

Магистратите решиха да се придвижи жалбата на "Бромак" към ВАС

24.11.2014 | 12:06 Редактор: Мариета Иванова
СГС спря делото за несъстоятелност на КТБ

Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Решението е в отговор на жалба до Върховния административен съд от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката.

За съдебното заседание, което се проведе при закрити врати, бяха призовани КТБ, Българска народна банка (БНБ), Софийска градска прокуратура (СГП) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото е заседавал шестчленен състав на СГС, пише Investor.bg.

След изслушване на страните от СГС са преценили да придвижат жалбата към Върховния административен съд.

Жалби срещу отнемането на лиценза са подали и други заинтересувани лица, стана ясно след заседанието. От думите на адвокатите по дело Менко Менков и Тервел Георгиев стана ясно, че „Бромак" ще иска от ВАС международна  експертиза за това дали действително капиталът на банката е отрицателен, какъвто беше основният мотив за искането на БНБ за отнемане на лиценза.

Очаква се по спора между БНБ и „Бромак“ да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав.

Продължителността на съдебните процедури и в двете съдилища няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица. Припомняме, че изплащането на гарантираните влогове ще започне на 4 декември.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли.

На 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ.

На 9 ноември от Инициативен комитет на вложителите посочиха, че ще заведат Колективен иск в  Съда на Европейския съюз в Люксембург и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.


Вижте още във видеото: