ТБ „Виктория“ отваря, за да бъде продадена, смята Любомир Дацов

Има огромна разлика в структурата и размера на КТБ и ТБ „Виктория“, коментира икономистът и бивш заместник-министър на финансите

20.11.2014 | 09:56 Редактор: Мариета Иванова
ТБ „Виктория“ отваря, за да бъде продадена, смята Любомир Дацов

Планираното отваряне на ТБ „Виктория“ за 12 декември е по-скоро свързано с възможна продажба на финансовата институция, коментира в предаването Денят On Air икономистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

„Аз по-скоро бих гледал на нещата, като че към банката има проявен интерес и, че вероятно има нов собственик. Определено ще има комплекс от мерки. Не е така просто в момента, както изглежда от съобщението на БНБ, че просто ще бъде отворена банката“, допълни още Дацов.

Той подчерта още, че има огромна разлика в структурата и размера на КТБ и ТБ „Виктория“ и по -думите му не би било правилно да е се прави аналогия между двете финансови институции.

Дацов коментира и смяната на председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Той подчерта, че по-важният въпрос е защо се прави тази рокада. Според него назначението на Радослав Миленков начело на Фонда е стратегическо и с него се търси по-къс хоризонт- в рамките на година и половина.

Дацов подчерта още, че Миленков е един добър професионалист. Той уточни още, че „не живеем в такъв свят, в който хората не се познават и не дължат кариерата си все на някой. Така че, независимо кой влиза в политиката, трябва е ясно, че има зависимости, които не е задължително да бъдат отрицателни“.

Според Дацов проблемът с КТБ  е най-малко проблем заради БНБ.

„Ако трябва да гледаме в самите институции- КТБ е следствие на политически взаимоотношения, на съдебна власт и най-накрая на надзора на БНБ. И, както се видя, КТБ е  преди всичко – политико-криминална история, отколкото чиста банкерска история,“ коментира още икономистът.