Банка "Виктория" отвори за клиентите си

В първия ден на работа пред клоновете на банката не се образуваха опашки от вложители

12.12.2014 | 13:20 Редактор: Васил Детелинов
Банка

Банка "Виктория" отвори врати за клиентите си. След продажба на част от кредитите си на други банки, трезорът разполага с достатъчно средства, за да изплати при нужда депозитите на вложителите си. Те възлизат на 160 милиона лева. "Виктория" е дъщерна на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка. Тя беше поставена под специален надзор на 22 юни, два дни след банката майка, но финансовото й състояние беше преценено като добро, а лицензът й беше запазен. Репортерът ни Васил Детелинов беше пред един от клоновете.

 

Часът е малко след 8. Пред един от 5-те клона на банка "Виктория" в София опашка няма. Единственият чакащ е Таня Донева. Решила е преди да отиде на работа, да прехвърли спестяванията си към друга банка. Докато чакаме, Таня ни разказва, че заради затворената почти 6 месеца банка се е наложило да продаде имот, за да покрие задължение към Топлофикация. Сега знае какво ще прави с парите си-ще ги прехвърли по друга сметка.

 

„Това е най- разумният вариант на първо време. След това ще ги вложа, ще ги инвестирам в нещо, за да не се получи пак такова нещо. Да нямам ядове.”-обяснява Таня Донева.

 

Каква ще бъде съдбата на банката, зависи от вложителите й. Ако всички решат да изтеглят парите си,трезорът ще затвори врати. Всички клиенти ще имат достъп до спестяванията си, независимо дали сумата е над гарантираните 196 хиляди лева.

 

Имаме готовност да посрещнем всичките си клиенти. Лимитът на ден е 2000 лева или съответната валута в тази равностойност. Иначе предварително имаме заявки от клиенти, които са подготвени със заявки.

-Ще работите ли извънредно, ако има опашки пред банката?

 - Работата със системата е за точно определен час. Ако ни съобщят, естествено, че ще работим извънредно.“- заяви Ина Стоянова, служител в банката.

 

Седмица след като започна изплащането на парите в КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете отчете, че 65 хиляди вложители са се разпоредили с над 2 милиарда и 300 милиона лева. Редки са случаите на теглене на пари в брой. Това според Фонда давало знак за стабилна банкова система.

Повече в репортажа на Васил Детелинов.