Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Чувстват ли се в безопасност жените в България?

Някои от тях се страхуват дори в дома си, заяви Надежда Стойчева

20.05.2024 | 12:46 Редактор: Деси Николова

Голяма част от жените у нас не се чувстват сигурни в населеното място или района, в който живеят. Това сочат данни от поредното проучване по темата. Запитани дали смятат, че са в безопасност да излизат сами нощем, четири от десет отговарят с "не". 

"Голямо количество от жените, повече от 40%, се страхуват да излязат на улицата и се страхуват да бъдат сами вечерно време. Страхуват се също и в дома си. Тези изследвания показват, че насаденият страх на жените може да бъде по няколко начина. Единият е чрез един шамар. Може да е толкова силен, че ти години наред да се предпазваш. Може децата да са отраснали от родителите си със страхове и те донякъде са реални в България. В днешно време нито един родител не си пуска малкото дете да върви само, така както беше едно време", заяви Надежда Стойчева от "Асоциация Анимус" в студиото на предаването "Директно".

По-голямата част от обществото разпознава домашното насилие като проблем.

"Много лесно може да кажеш "да, има такъв проблем", но все пак трябва да има сериозна подкрепа за жертвите. Не е възможно от малките населени места, без никаква услуга на място, те да се борят сами, освен ако нямат много сериозна подкрепа и от семейството си, и от приятелите си", подчерта Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.