ДПС поиска оставката на Москов

Обвиниха здравния министър в нарушаването на куп закони

09.12.2014 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
ДПС поиска оставката на Москов

ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради решението му екипи на Спешна помощ да влизат в ромските махали, само ако има полиция с тях. Повод за позията му стана поредния инцидент с нападение над лекар в Исперих през миналата седмица.

„За мен е чест ДПС да ми иска оставката“, коментира Москов, цитиран от Dnes.bg. Той отново заяви, че проблемът с нападения над лекари не е, откакто той е министър, а от години, защото по думите му в гетата няма държава.

Според ДПС изказванията на Москов през последните дни са укорими не само заради съдържанието си, а и заради това, че са извършени от представител на партия с амбиции да е съвременна и демократична.

Тундер Кърджалиев от ДПС цитира димите на министъра: „Дотук с приказките за това кой какви права има, ако някой е избрал да живее като скот, получава и право да бъде третиран като такъв".

„Някой демократ с по-реактивен характер, веднага като го чуе, ще изкрещи: „За какъв се мислите, господин министър?!“ Това демонстрирано самочувствие и амбиции да не би да са имперско желание“, коментира Кърджалиев и настоя за оставката на министъра не заради това, че е безсилен, а защото е „силен до безумие и безразсъдство“.

Кърджалиев обвини Москов в говор на омразата в неговото „неуравновесено словоизлияние".

Според нас това е ярко олицетворение за институционализирано беззаконие и апел за демонстративно отношение към определен етнос, продължи с упреците депутатът от ДПС.

Още по темата

Той настоя, че вината не може да е колективна, а само персонална, и престъпниците не са анонимни и трябва да бъдат съдени.

„Човекът хулиган, нападнал лекар, е известен, но неговата майка, баща нямат нищо общо и няма защо да бъдат намесвани в тази тема“, настоя Кърджалиев.

Според него тезата на Москов не е начин да се решат проблемите в ромските махали, а чрез законотворчество.

„Този, който е решил да живее като скот, може да не е решил, а да е принуден, това са теми, които имат по-мащабен характер и са свързани с интегритета на обществото“, посочи Кърджалиев.

Той обвини Москов, че е нарушил Конституцията, Закона за здравето, Закона за защита от дискриминация, Декларацията на ООН, Конвенцията за защита на правата на човека и Хартата на ЕС за основните права.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче, категорично застана зад Петър Москов.

„Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината, и голям шум настана, нека да кажем и Б, каза я с лоши думи и два пъти се извини, само че беше истината и това го знаем всички“, настоя той.

Според него не е тайна за никого, че масово ромите не са здравноосигурени и очакват от Спешна помощ да замести пълното медицинско обслужване.

„ДПС беше в законотворчеството години наред и нито един законопроект, който да реши проблема, не е излязъл от ДПС“, обвини от своя страна Кънев. Той нападна ДПС, че въпреки претенциите да представлява етноса, не се грижи за ромите.

„Колко нелепо е преди избори да се преговаря с местни ромски лидери, тогава нелепо ли е или разнасянето на пачки с пари не са преговори, ами си е чисто плащане. Кой капсулира ромите в техните гета, дали наистина те са решили да живеят като скотове, или някой друг“, заяви той след нападките на Кърджалиев.

По думите на Радан Кънев ДПС краде милиони левове от програмите за интегриране на ромите.

Изказването му очаквано предизвика гнева на лидера на ДПС Лютви Местан, който му отговори, че ДПС наистина представя ромите, и от 240 депутати само двама са роми и те са в ДПС.

Той обвини РБ, че има огромна разлика между скромното представителство в НС и огромните властови амбиции.

Искрен Веселинов от ПФ също атакува ДПС и обвини движението, че държи електората си в най-голяма нищета.

„Това е политическата сила, която паразитира върху ромските гета“, заяви той.

Припомняме, че ден след изказването на Петър Москов, в негова подкрепа със специална декларация застанаха от Българския лекарски съюз.

От сдружението на медиците призовават прокуратурата и МВР да изпълняват стриктно задълженията си, за да има ефективни присъди при насилие срещу медиците. От БЛС подчертават, че исканите от тях мерки трябва да са насочени към всеки, употребил агресия, независимо от етническата му принадлежност.