Служебното правителство няма да увеличава заплатите в Спешната помощ

Ще бъдат отпуснати 11 млн. лева за спешната помощ и психиатричните болници

24.09.2014 | 16:20 Редактор: Ирина Георгиева
Служебното правителство няма да увеличава заплатите в Спешната помощ

Заплатите на медиците от спешната помощ няма да бъдат увеличени до края на мандата на служебното правителство. Това съобщи министърът на здравеопазването Мирослав Ненков след седмичното заседание на служебния кабинет. Ще бъдат отпуснати 11 млн. лева за спешната помощ и психиатричните болници. По думите на министър Ненков, решението за повишението на заплатите в Бърза помощ трябва да бъде взето от действащ парламент.

Министър Ненков поясни как ще бъдат разпределени парите за здравеопазване. 7 милиона лева ще отидат за закупуването на 60 линейки заради амортизация на автопарка на Спешна помощ. Два милиона са предназначени за ремонт на държавните психиатрии. Останалите средства ще се насочат за належащи ремонти в други лечебни заведения. 

"По отношение на кадровото обезпечаване има две бързи мерки, по които могат да бъдат запълнени празните места в бърза помощ. Това е възможност за специализация на младите хора и заплащане." - отбеляза Ненков.

Правителството ще предприеме и мерки за ограничаването на традиционното нарастване на безработицата през есента. По програмата за развитие на човешките ресурси за изтеклия програмен период са заделени допълнителни средства. 

"Около 30 милиона лева са заделени за допълнителна заетост, но не в субсидирани работни места ,а в частния бизнес. Най-вече в малки предприятия, където ще бъдат заети с чиракуване, предимно младежи,  дългосрочно безработни." - добави министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

С пари от държавния бюджет, които по-късно ще бъдат възстановени от ЕК, ще стартира европейската инициатива "Младежка гаранция", която ще осигури работа на младежи. За да съхранят работните места на стотици асистенти, които са в помощ на хората с увреждания, ще бъдат отпуснати още 7 милиона.

Социалното министерство се надява да получи малко над 80 милиона лева чрез актуализация на държавния бюджет, която служебното правителство подготвя и трябва да бъде разгледана от бъдещия парламент. 33 милиона от тези средства ще  отидат за изплащане на социални помощи. 5 милиона са необходими за заплатите на работещи по програма "Сигурност". Общо 35 милиона са нужни за младежката гаранция и хранителни пакети на социално слабите, които следващата година ще бъдат възстановени от Брюксел.