НЗОК поиска още 100 млн. лева за здраве

Кризата с ваксините е породена от факта, че не се сключват дългосрочни договори, смята Ненков

25.09.2014 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
НЗОК поиска още 100 млн. лева за здраве

Изненадващ обрат в здравеопазването. НЗОК поиска актуализация на бюджета си със 100 млн. лв. За да използва парите обаче, е необходимо решение на парламента. Последният парламент актуализира бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. Парите трябваше да дойдат от съкращения в министерствата. Още тогава от БЛС алармираха, че тези средства са недостатъчни и настояха за актуализация от 370 млн. лв. Искането ще бъде изпратено до края на деня от министъра на здравеопазването.

Новата актуализацията на бюджета на НЗОК няма да засяга трансфери от националния бюджет към този на Касата, както се случи с предходното актуализиране на 225 милиона лева. Това зави Кирил Ананиев и  уточни, че средствата ще бъдат осигурени от наличностите по сметката на Здравната каса към 1 януари 2014 г. Тези средства всъщност представляват остатък от цялостната дейност на Касата за миналата година. Искането за актуализация ще бъде изпратено днес на министъра на здравеопазването. По темата за възможния мораториум върху включването на нови лекарства или терапии в позитивната листа като средство за намаляване на здравния дефицит, Ананиев категорично го отрече като възможно решение. Ето и как ще бъдат разпределени парите от новата актуализация и каква мярка предвижда здравната каса за ограничаване на разходите: 


Кирил Ананиев допълни, че се очаква преизпълнение на приходите от здравни осигурителни вноски. Прогнозата е общата сума от тях да достигне 75 млн. лева.   Надзорният съвет е решил да се създаде аналитичен отдел в НЗОК, който ще анализира разходите на институцията.

Други важни теми бяха засегнати и в Министерството на здравеопазването днес. Липсват ваксини за новородените у нас. Прехвърлянето на финансирането на ваксините от Здравната каса към Здравното министерство е създало предпоставка за криза с ваксините, твърдят от ведомството. Според здравния министър Мирослав Ненков кризата с ваксините е породена от факта, че не се сключват дългосрочни договори с фирмите, които ги произвеждат, чуйте още от самия него: 

Ненков поясни, че тази година е бил обявен търг за доставка на петвалентна ваксина, на която се явява един участник, печели го, но се оказва, че не може да я осигури. Тогава производителят предлага шествалентна ваксина, която обаче не е включена в списъка с медикаменти, покривани от държавата. Така всъщност се създава и кризата. От здравното ведомство уверяват, че в момента усилено търсят варианти недостигът на ваксини да бъде преодолян, но ако до три седмици не се намери решение, има опасност някои деца да останат без ваксина.

По отношение на проверките в Центъра за спешна медицинска помощ - София, д-р Ненков бе категоричен, че те не отчитат нарушения. Проблем обаче се е явил 7-часовият работен ден, на който преминаха столичните спешни лекари, за да увеличат своите възнаграждения. Оказало се, че по закон при работно време от 7 часа, допълнителният труд не трябва да бъде повече от 1 час, т.е. медиците в столичната спешна помощ нямат законовото право да работят повече от 8 часа дневно, при условие че по трудов договор са на 7-часов работен ден. За да се изчисти този проблем, са необходими законови промени в кодекса на труда, които от министерството предстои да инициират.