БЛС иска промяна на пакета от дейности, покривани от НЗОК

От Съюза настояват дейностите анестезия и патоанатомия вече да се заплащат изцяло от Здравнат

12.09.2014 | 16:54 Редактор: Ирина Георгиева
БЛС иска промяна на пакета от дейности, покривани от НЗОК

БЛС иска промяна на пакета от дейности, покривани от Здравната каса.Това стана ясно по време на започналите днес преговори между двете институции за сключването на Националния рамков договор.

БЛС настоява дейностите анестезия и патоанатомия вече да се заплащат изцяло от НЗОК.

Според председателя на организацията, д-р Цветан Райчинов за това ще бъдат нужни около 40 милиона лева. 

"Това, за което най-много ще настояваме към момента не касае толкова Здравната каса, колкото Министерството на здравето, в Наредба 40 да бъдат включени като медицински дейности, най-вероятно под формата на процедури анестезия и патоанатомия. Двете дейности, за които от години ние се мъчим да бъдат реално заплатени като дейности, а не на остатъчен принцип. Ще видим кои от другите дейности в Наредба 40 могат да отпаднат и кои не, видяхме, че поради недофинансиране някои дейности тази година не можаха да влязат." - обясни Райчинов.

От НЗОК смятат, че някои клинични пътеки трябва да бъдат променени. Директорът й, д-р Румяна Тодорова съобщи, че има леко покачване в цените на пътеките за повечето дейности в последните години, което също би трябвало да се разгледа. 

"Във времето някой е добавял, махал неща от клиничните пътеки и е нарушена логиката на нещата. Това, което споделих аз лично с Лекарския съюз е, че нивата на компетентност на болниците са по количествени показатели определени, ние пак по инерция си говорим за качество, но всъщност ние по инерция си говорим за качество. Да имаме индикации за качество, за хоспитализация и дехоспитализация." - отбеляза д-р Тодорова.

"Ние имаме готовност да започнем преговори за някои клинични пътеки, тъй като има безобразни неща бих казал. Неща, които не се вършат, а са записани вътре като алгоритъм." - заяви председателят на надзора на касата Кирил Ананиев. 

Днешната среща беше по-скоро организационна. На нея бе уточнен графикът на предстоящите разговори.

Доктор Тодорова обясни, че всяка седмица ще се провежда по една такава среща и тепърва ще се решат конкретните предложения за следващата година.