МВР бори престъпността с видеонаблюдение

До 10 януари следва да бъде въведено такова в редица населени места, заяви вътрешният министър Веселин Вучков

08.12.2014 | 16:57 Редактор: Мариета Иванова
МВР бори престъпността с видеонаблюдение

Въвеждането на видеонаблюдение е сред приоритетите на МВР за следващата година. По този начин ще противодейства на конвенционалната престъпност, коментира още вътрешният министър Веселин Вучков след национално съвещание ръководството на министерството. По думите му разходът за целта е в рамките на 1 лв. на човек, а резултатите показвали спад на престъпността с една трета в местата с видеонаблюдение. Крайният срок за изпълнение на целта е 10 януари 2015.

Към същата дата директорите на полицията по места трябва да подобри работата по досъдебните производства. 10 януари е срокът и  за оформянето на нови структури в страната и възможности за увеличаване на щата.

Вучков даде дума, че политически натиск над системата няма да се оказва, посочва БТА.

Данните от статистиката сочат, че 47 768 души получават заплата от МВР, като за последните години съкращенията са около 19 на сто.

Още по темата

Напусналите МВР от началото на година са близо 3800, а назначените са малко под 1050.

Хората искат повече униформени в населените места, посочи Вучков и отново припомни, че е несправедливо МВР да се занимава с миграционна дейност.

С вътрешни трансформации МВР ще търси варианти да се справи с очаквания бюджет от 935 млн. лева за 2015 година.
Вукчов не е съгласен с наличието на "мощни и йерархични дирекции като "Охранителна" и "Криминална" полиция", защото в  тях имало повече от нужното администрация.

Възможността екипи на "Бърза помощ" да бъдат придружавани от полиция в някои региони ще бъде решаван на местно ниво, коментира още Вучков.

Началниците на спешните екипи и на полицията ще правят карта на рисковите квартали.

Вътрешният министър посочи още, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е обявен за национално издирване от събота на обяд. Той допълни, че сигналът за изчезването на Сертов е подаден от съпругата му в петък вечерта. Тя е казала, че мъжът й е изчезнал в петък около 18 часа.

До няколко дни полицията очаква да има резултат, допълни още Вучков, като отказа повече подробности по случая.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров: