„Атака” отказа да преговаря с ГЕРБ

Представители на партията на Сидеров настояват за пряко медийно отразяване на консултациите

18.10.2014 | 13:52 Редактор: Мариета Иванова
„Атака” отказа да преговаря с ГЕРБ

Представители на „Атака” не се появиха на насрочените за 13 часа преговори с ГЕРБ по повод бъдещото управление на страната. От партията на Сидеров съобщиха, че се опитали да се свържат с колегите си от ГЕРБ с искането консултациите да бъдат отразявани пряко от медиите, но опитът останал безуспешен.

От ГЕРБ пък, категорично отказаха да променят правилата за преговори с парламентарно представените партии в 43-ия парламент.

В определения за преговори час екипът на ГЕРБ беше в залата, където очакваше представителите на „Атака”. Те обаче не спазиха часа на срещата.

Волен Сидеров все пак дойде в парламента, но само за да говори пред медиите. Малко преди брифинга един от избраните депутат на „Атака” махна флага на ЕС от определеното място за среща с журналистите. Лидерът на партията заяви, че не се качил в залата за преговори, защото не искал да участва в задкулисни игри и определи този тип разговори като чист политически ПР.

„Атака” вече имала горчив опит от подобни разговори. Затова и настоя консултациите да са открити за медиите.

Волен Сидеров прогнозира, че скритата коалиция в следващия парламент ще е между ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС. Националистите очаквали от ГЕРБ решения на важните за страната проблеми, а не план от 18 точки за управление. Лидерът на "Атака" е убеден, че купуването на депутати от следващия парламент вече е започнало.

„ГЕРБ бяха длъжни да поставят своите важни точки преди да започнат тези срещи в зала „Запад”, а те не го направиха”, заяви Сидеров. – „ Говори се за някакви 18 точки, но ние не ги знаем. Какви са те, какво представят и за какво се бори ГЕРБ. Ние вече знаем, защото в два парламента се сблъскваме с тяхната стена. Те се борят за продължаване на колониалното робство на България. Нека го кажат ясно, а не да играят ролята на гостоприемни домакини, които приемат всички като по време на сурвакарските празници”.

ГЕРБ върнаха знамето на ЕС на мястото му в парламента и разтълкуваха действията на „Атака” като показателни за позицията им на евроинтеграцията на страната ни.

„Може ли знамето на ЕС да бъде върнато на мястото му?” започна изявлението си Цецка Цачева от ГЕРБ и продължи: - „Разбрахме, че е било отстранен от преждеговорившите”.

От партията на Бойко Борисов обясниха, че не може да се променят правилата за разговори, които вече били приети с решение на Изпълнителната комисия на партията.

Според ГЕРБ, „Атака” продължавала с предизборната кампания, а неявяването на преговорите било неуважение към техните избиратели.

От срещата ГЕРБ очаквали да получат отговори на важни, както за тях така и за обществото въпроси.

„Ние искахме да разберем защо партия „Атака” подкрепяше негласно скрито в противоречие на всички правила за публичност и прозрачност управлението „Орешарски“,” заяви Румяна Бъчварова.- „Искахме да ги попитаме каква бе цената на тази подкрепа и готови ли са Волен Сидеров и депутатите му днес да носят отговорността за всички отрицателни последици след това управление”.

От „Атака” не отговориха дали ще подкрепят кабинет на Бойко Борисов. Обявиха се против актуализацията на бюджета. Поискаха КТБ да бъде одържавена.

ГЕРБ обясниха, че след разговорите с АБВ в неделя ще е ясно дали ще има втори кръг преговори.

Репортаж на Васил Детелинов.