ГЕРБ и ББЦ имали съществени различния по ключови приоритети

ББЦ ще решат дали да подкрепят кабинета, след като видят персоналния му състав и програма

17.10.2014 | 15:34 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ и ББЦ имали съществени различния по ключови приоритети

ГЕРБ отказа и на ББЦ сътрудничество в новото правителство. Това стана след най-кратките преговори за формиране на следващия кабинет. Те продължиха едва два часа в Народното събрание, съобщи Dnes.bg.

От ГЕРБ обясниха, че разговорите са приключили по-рано от обикновено, защото се е оказало, че представителите на ББЦ застъпват позиции, различни от записаното в предизборната им програма и заявеното по време на кампанията преди вота.

Преустановихме дебата, защото констатирахме диаметрално различие по програмата, каза Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя допълни, че представителите на ББЦ са били готови да отстъпят от записаното в програмата с аргумента, че то е за рамките на два мандата.

„Изказването на позиции за управление на държавата няма как да започне след изборите“, каза и Цецка Цачева.

Преговорите от името на коалиция ББЦ водиха лидерите в коалицията Кънчо Филипов, Румен Йончев, Драгомир Стефанов. Шефът на ББЦ Николай Бареков не присъства.

В отговор на журналистически въпрос на брифинга след разговорите  Йончев заяви, че ББЦ няма да бъде златния пръст в 43- то Народно събрание.
„Не сме съгласни правителство при 8 партии  в парламента да бъде правено под натиск. Настояваме за по-подробна програма. Ще решим дали да подкрепим правителството като видим персонален състав и програмата,“ заяви Йончев.

На въпрос дали преговорите се водят по един и същи модел с всички партии Менда Стоянова отговори утвърдително.

Конкретно за тези с ББЦ тя заяви, че са разгледани приоритети на база предизборни програми и по 4 въпроса, по които имахме допирни точки, намерихме сериозни различия“, заяви тя.