Ивайло Дичев: Българските граждани блокираха реформите

При толкова много партии в парламента сериозни реформи не могат да бъдат направени, коментира преподавателят по културна антропология

17.10.2014 | 20:50 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Дичев: Българските граждани блокираха реформите

Изпращайки толкова много партии в парламента, българските граждани го блокираха и се отказаха от промяна, защото сериозни реформи при така създалата се ситуация не могат да бъдат направени, коментира в предаването Денят On Air преподавателят по културна антропология проф. Ивайло Дичев. Неговото мнение е, че стабилно правителство в тези условия не може да се състави. Според него по-логичен е вариантът на съставяне на програмно правителство за година-две, „докато се позакрепят нещата”. Той мотивира мнението си  с думите, че събудената протестна енергия в последната година и половина много трудно ще затихне.

По думите му се е утвърдил механизъм за решаване на проблеми по схемата –„излизам навън, викам и намирам решение”. Дичев подчерта още, че понякога прозрачността е контрапродуктивна и допълни, че често, „докато се гледа в ръце се пропуска какво реално се случва”. Той препоръча важните въпроси да се решават при закрити врата с необходимите преговори, след което да има и конкретни резултати. Той препоръча по подобен начин да постъпят синдикатите в преговорите за пенсионната реформа.

Още по темата

Дичев посочи, че е добра новина, че ГЕРБ не са постигнали съгласие с „България без цензура” и допълни, че „все пак има граници, които не бива да се прекрачват”.

По думите му при Реформаторският блок лоша игра им играе морализмът. –  „Оказа се, че са купували гласове в Хасково и има осъден по случая. Видяхме, че членове от РБ имат пари в КТБ и т.н. Това им се връща като бумеранг и ще се разцепят, според мен. Аз лично малко бих се смирил, бих гледал малко по-прагматично”, коментира Дичев.

По думите му ББЦ ще се разпадне и в тази връзка допълни, че лидерът на партията- Николай Бареков, вече заминал в Брюксел. „Атака”, според него, има определено  бъдеще, с оглед на експлоатирането на темата за Русия. По интересно, по думите на Дичев, е бъдещето на Патриотичния фронт и сътрудничеството с десните партии като ГЕРБ и Реформаторския блок.