Заловиха Салах Абдеслам в "Моленбек"

Единият от нападателите в Париж беше задържан при спецакция на белгийската полиция

18.03.2016 | 19:45 Редактор: Мария Аладжова
Заловиха Салах Абдеслам в

Полицията е ранила Салах Абдеслам при операция в брюкселския квартал „Моленбек“, съобщават белгийските медии. Двама мъже са били ранени в престрелка с полицията. Смята се, че единият от тях е последният, останал жив от терористите от Париж.

Белгийският правосъден министър потвърди новината с думите "Хванахме го!".

Абдеслам е най-издирваният мъж в Европа от 14 ноември 2015 г. и белгийските власти са направили поне 100 обиска на къщи, за да го заловят.

Той се е укрил в къщата. На място са специалните части и армията. Голяма част от квартала е обсадена от полицията. Според очевидци полицията използва гранати при атаката на къщата, в която се предполага, че са мъжете.

CNN съобщи, че Абдеслам е бил отведен от белгийската полиция. Той е бил ранен, но животът му е извън опасност. 

Ройтерс също потвърждава информацията, че Абдеслам е задържан жив, като се позова на информация на белгийския правосъден министър.

Салах и брат му Брахим бяха сред терористите, убили 130 души в Париж на 13 ноември и ранили други 350. Брахим се самовзриви на улица с кафенета. Колата на Салах била спирана три пъти от полицията на връщане към Белгия, където живеел от малък.

Следите му бяха загубени в Брюксел в деня след атентатите и оттогава той е неуловим.

Пробивът на силите за сигурност идва само дни, след като един алжирец беше убит от полицията при обиск на дома му. Четирима полицаи бяха ранени, след като обитателите откриха огън по тях през вратата.

Предстои около 20.00 ч. българско време френският президент Франсоа Оланд и белгийският премиер Шарл Мишел да направят съвместно изявление в сградата на белгийското правителство.

По последни данни Абдеслам е бил ранен в крака. Спецоперацията е започнала около 17.30 ч. българско време днес, докато в Брюксел бяха държавните и правителствените ръководители от ЕС.

/Снимка: Архив/