Шон Пен е заснел интервю с Ел Чапо, месеци преди задъжането му

Наркобаронът е разказал за бягството си през юли

10.01.2016 | 10:24 Редактор: Мария Аладжова
Шон Пен е заснел интервю с Ел Чапо, месеци преди задъжането му

Американският актьор Шен Пен е взел интервю от Ел Чапо, докато наркобарона се укриваше от мексиканските власти, предаде Reuters. Видео на разговора с него беше публикувано в Rolling Stones на 9 януари, два дни след задържането му.

По думите на представител на правителството именно срещата с Пен е помогнала на разследващите да стигнат до Ел Чапо. Разговорите между двамата са от октомври 2015 г. Точно в това време мексиканската актриса Кейт Де Кастийо снима документален филм за главата на картела Синалоа. Самата Де Кастийо е гласен поддръжник на Гусман. В началото на записа в Rolling Stones той посочва нейното име като инициатор на заснемането на интервюто.

Шен Пен е разговарял с наркобоса по широк кръг от въпроси, включително свързани и с второто му бягство през юли от строго охраняемия затвор „Алтиплано“ в Мексико. Ел Чапо е разказал за построяването на тунела, през който е успял да се измъкне. Оказва се, че за изграждането на 1,5 километровия подземен коридор, Гусман е наел инжинери, които изпратил на специализация в Германия, пише ТАСС.

В близо триминутното интервю с Ел Чапо той разказва за това как започнал да се занимава с наркотици. Наркобарона не изпитвал вина за подхранване на човешките зависимости и не смятал, че е корена на проблема с разпространението на дрога, посочва самият той. 

След задържането му в петък вечерта, прокуратурата обяви, че на Гусман му предстои екстрадация в САЩ съгласно искане на Вашингтон от 2014 г.