Гърция ще бъде под натиск на срещата на ЕС

16.12.2015 | 12:32
Гърция ще бъде под натиск на срещата на ЕС

Гърция се очаква да се окаже под много по-голям натиск заради реакцията на бежанската криза на срещата на ЕС в четвъртък и петък, пише Катимерини.

Вестникът се позовава на проектозаключенията от срещата, с които твърди, че разполага.

Те включват серия от действия, които трябва да бъдат взети от лидерите на ЕС, за да следят по-добре вътрешните граници на общността и функционирането на т.нар. hot spots, откъдето бежанците се пренасочват към други страни.

Одобрените мерки трябва да се изпълнят преди следващия Съвет на 18 и 19 февруари.

 

Бежанците и граничният контрол

Гърция има пет hot spots в Лесбос, Хиос, Лерос, Кос и Самос, който ще отвори този месец и ще дава временен подслон на 7500 души.

Във вторник ЕС обяви плановете си за създаване на сили за бързо реагиране по границите от 1500 души и да утрои бюджета за охраната на граничните зони.

Въпреки че Атина като цяло подкрепя предложенията на комисията, дипломатически източници казват, че има две силни резерви - първо на предложението да бъдат разполагани гранични части при нужда, дори и правителството да е против, и второ - против съвместните гранични патрули с власти от страни, извън ЕС, пише Катимерини.

Гърция е разтревожена от опитите да я задължат да си сътрудничи в района на Егейско море с Турция, с която има териториални спорове.

На 15 декември Гърция показа как се справя с миграционния натиск по северните Егейски острови. Атина е критикувана от Германия и други европейски страни, че не полага достатъчно усилия да управлява потока от стотици хиляди хора, пристигащи на нейните брегове.