България и Гърция-пример за изграждане на отношения на добросъседство

Около тази позиция се обединиха президентите на двете държавни страни

14.12.2015 | 18:14 Редактор: Мариета Иванова
България и Гърция-пример за изграждане на отношения на добросъседство

България и Гърция са пример за изграждане на отношения на добросъседство, сътрудничество и приятелство на Балканите. Около тази позицията се обединиха президентите на двете страни - Росен Плевнелиев и Прокопис Павлопулос, съобщават от пресцентъра на президентството.

На съвместна пресконференция с гръцкия си колега българския държавен глава подчерта, че България и Гърция са незаобиколим фактор за стабилността и демократичното развитие в Югоизточна Европа. 

От пресцентъра на президентството посочват, че това е първото посещение на президента Павлопулос в държава от региона на Югоизточна Европа. 

Държавните глави подчертаха, че европейската интеграция няма алтернатива за държавите от Западните Балкани. - „Тя е фактор за позитивна промяна в региона и Процесът на разширяване на ЕС трябва да продължи, посочиха държавните глави на България и Гърция", посочват още от пресцентъра на президентството.

Плевнелиев и Павлопулос потвърдиха подкрепата на двете страни за  политиката на „отворени врати” на НАТО.

Те увериха още, че подобряването на свързаността на електро и газо преносните мрежи в Югоизточна Европа ще продължи и държавите от региона ще постигнат реална диверсификация на доставките на природен газ.

По думите на президента Плевнелиев по-добрата енергийна свързаност ще създаде предпоставки за формирането на регионален енергиен пазар и изграждането на регионална енергийна борса.

Българският държавен глава изтъкна още, че Гърция е сред водещите икономически партньори на страната ни и увери, че страната ни ще продължи да насърчава търговското и инвестиционно сътрудничество. 

На 15 декември двамата държавни глави ще участват в работна среща с представители на бизнеса от двете държави. 

Двустранният стокообмен се равнява на 3 млрд. евро годишно, а Гърция е сред най-големите инвеститори у нас с общ обем на инвестициите от 3.6 млрд. Евро, посочват от пресцентъра на президентството. 

Снимка: https://www.president.bg/