Блатер шокиран от кампанията на омраза срещу FIFA

По думите му обвиненията срещу членовете на футболната асоциация са опит „да се въздейства на конгреса” за избор на президент

30.05.2015 | 10:25 Редактор: Мариета Иванова
Блатер шокиран от кампанията на омраза срещу FIFA

Новият стар президент на FIFA  Йозеф Сеп Блатер заяви, че е „шокиран“ от начина, по който американската съдебна система е взела на прицел световното ръководство на футболната асоциация, и добави, че европейските футболни лидери водят кампания на „омраза“ срещу него. Той е направил изказването в интервю за швейцарската телевизия, предава агенция Фокус, цитирайки AFP.

По думите на Блатер арестите на седем чиновници от FIFA на 27 май по обвинение в корупция са опит „да се въздейства на конгреса” за избор на президент на организацията, проведен на 29 май.

Блатер осъди и коментарите на представителите на американската съдебна система по адрес на FIFA.

„Разбира се, шокиран съм. Като президент на FIFA никога няма да си позволя да коментирам друга организация, преди да съм сигурен какво се случва“, заяви той.

Лидерът на световната футболна асоциация се изказа и срещу президента на UEFA Мишел Платини, който поиска оставката му заради корупционния скандал.

„Това е омраза, която идва не само от една личност в UEFA, тя идва от UEFA като организация, която не може да разбере, че през 1998 година аз станах президент“, каза още преизбраният президент  на FIFA.

Редица европейски футболни нации изразиха загриженост относно преизбирането на Блатер за президент, предава Reuters.

 Шефът на датската Футболна асоциация определи преизбирането му като „провал за прозрачност”, докато председателят на Английската футболна асоциация обмисля да бойкотира Световното първенство.

В същото време домакинът на следващото Световно първенство по футбол- Русия, изрази задоволство от преизбирането на Блатер, пише Reuters.

Изборът на президент на FIFA се проведе на фона на арести на членове на Асоциацията в САЩ и започнало независимо наказателно разследване в Швейцария.

Пред New York Times Ричард Уебър, данъчен служител в САЩ, коментира, че е "доста уверен, че ще има още един кръг от обвинителни актове".

Зад опонента на Блатер за президентския пост-принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин, застана UEFA.

По думите на лидера на Чеченската република Рамазан Кадиров, действията на САЩ и Великобритания спрямо FIFA са провокация, насочена към провал на световното първенство през 2018, домакин на което ще бъде Русия.