Пентагонът: Руски хакери пак ни атакуваха

Според ръководителя на Пентагона Аштън Картър хакерите са открили слабо място в една от мрежите на ведомството

24.04.2015 | 13:00 Редактор: Мартина Ганчева
Пентагонът: Руски хакери пак ни атакуваха

Компютърните мрежи на Пентагона отново бяха подложени на хакерска атака. Министърът на отбраната на САЩ видя в случилото се руска следа. Според ръководителя на Пентагона Аштън Картър хакерите са открили слабо място в една от мрежите на ведомството.

За щастие специалистите на министерството на отбраната на САЩ бързо са неутрализирали атаката.

Това не е първият подобен случай. През март групировка с наименование „Хакерска организация на „Ислямска държава” публикува в мрежата имената, снимките и адресите на десетки американски военни, призовавайки поддръжниците на ислямистите да ги нападат. Тези данни, както съобщиха самите хакери, са откраднати от база данни на Пентагона.

На 23 април Вашингтон анонсира нова стратегия за киберсигурност. В нея кибервойната е посочена като опция при конфликт с врагове. В стратегията, която е от 33 страници, се казва, че военното министерство „трябва да може да провежда кибероперации за прекъсване на командните и контролни мрежи, важната военна инфраструктура и оръжия на врага".

Стратегията за киберсигурност е втората, подготвена от Пентагона. Първата стратегия беше публикувана през 2011 година. В нея не се говореше толкова много за офанзивните кибер възможности на САЩ.