Застрахователите на Germawings заделят 300 млн. долара

Те ще са за исковете за обезщетения от семейства на жертвите

31.03.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Застрахователите на Germawings заделят 300 млн. долара

Консорциумът от застрахователи на Germanwings, оглавяван от германската компания Allianz, е заделил 300 милиона долара (около 279 милиона евро) за изплащане на искове за обезщетения от семейства на жертви и за самия самолет след катастрофата във френските Алпи, съобщи France Presse. От авиокомпанията, която е собственик на Germanwings коментират, че сумата е за покриване на "всички разходи, произлизащи от случая", допълват от BBC.

Обезщетенията, изплащани при въздушна катастрофа, обикновено възлизат на 1 милион долара на пътник, но тъй като сред пасажерите е имало американци, компенсациите могат да бъдат по-големи, пише германското икономическо издание Handelsblatt. Според негови източници, самият самолет бил застрахован за 6,5 милиона долара.

Allianz Global Corporate & Specialty - AGCS, филиал на германския застраховател Allianz, специализиран в управление на рискове на големи компании, оглавява консорциума от застрахователи на Germanwings, пише БТА. Застрахователите покриват обезщетенията за жертвите на катастрофата, както и за разбития самолет А320, дори ако катастрофата е предизвикана умишлено, посочиха застрахователни източници.

При катастрофата със самолета на Germanwings, извършващ полет от Барселона до Дюселдорф, загинаха 150 души. Вторият пилот Андреас Лубиц е заподозрян, че нарочно е насочил машината към планината по време на кратко отсъствие на командира на полета от пилотската кабина.