Франция ще блокира терористични сайтове

06.02.2015 | 15:34
Франция ще блокира терористични сайтове

Блокирането на сайтове в Интернет без предварителното съгласие на съдия започна във Франция.

На 6 февруари 2015 бе обнародван указът за административното блокиране на сайтове, "призоваващи към терористични актове или хвалещи ги", както и сайтове с детска порнография.

Разпоредбата влиза в сила близо месец след атентатите срещу Шарли ебдо /Charlie Hebdo в Париж на 7 януари 2015.

 

Това позволява на администрацията да изисква от доставчиците на интернет да блокират сайтове, хвалещи тероризма, без да е нужна съдебна заповед, съобщава Фигаро.

 

Списъкът на блокираните сайтове, ще бъде управляван от Централния офис за борба с технологичните престъпления.

Адресите ще се проверяват поне веднъж на тримесечие, за да се установи дали продължават да съдържат незаконно съдържание. Ако такова не бъде открито, започва процедура, която може да доведе до пускането на сайта.

Указът и мерките, които предвижда, бяха одобрени в рамките на закона за борба с тероризма от 13 декември 2014.

Два дни след атентатите на 7 януари 2015 бе представен спешно в Брюксел.

Текстът бе защитаван от министър-председателя Манюел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов и представен на Министерския съвет в Париж на 4 февруари.

"Днес 90% от извършителите на терористични действия в ЕС извършват дейността си по интернет", каза Бернар Казньов на излизане от заседанието на правителството.

Още по темата

Той заяви, че мярката няма за цел да ограничи свободата на словото.

"Тя просто ще направи така, че да спре да се призовава към терористични действия, което би засегнало по-силно уязвимите", каза той.

Проектозаконът за борба с тероризма във Франция тревожи защитниците на свободата в цифровото пространство.

"Тази мярка само създава илюзия, че държавата се грижи за сигурността ни, накърнявайки обаче правата ни в интернет. Този закон трябва да се внесе пред държавния съвет, за да бъде анулиран", каза Феликс Треге, основател на Quadrature du Net, цитиран от Фигаро.

Административнот оспиране на сайтовете без намесата на съда бе вече одобрено през 2011 в рамките на закона Лопси 2, но наредбите за приложението му се забавиха. Тогава ставаше дума за ограничаване само на порнографско съдържание.