ЕК със стратегия за осигуряването на 1 млрд. евро за борба срещу Ислямска държава

Средствата са предвидени за следващите две години

06.02.2015 | 13:45 Редактор: Мариета Иванова
ЕК със стратегия за осигуряването на 1 млрд. евро за борба срещу Ислямска държава

Стратегия за осигуряване на 1 млрд. евро в следващите две години за борба с  терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, представи днес Европейската комисия. Средствата са предвидени и за  ограничаването на последиците от действията на терористите.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини обясни, че средствата ще послужат за възстановяване на мира и сигурността в региона, включително в Ливан, Йордания и Турция. По нейните думи неотдавнашното убийство на пилот от йорданските военновъздушни сили само доказва, че насилието на терористите поразява на първо място мюсюлманите.

ЕК пояснява, че стратегията предвижда предприемането на мерки за предоставяне на основни услуги на засегнатите от тероризма и насилието, за дерадикализация (на терористите), за борба с финансирането на тероризма, за предотвратяване на
присъединяването на хора от други части на света към терористичните групировки, както и за по-добър граничен контрол.

Близо половината от посочените средства ще бъдат предназначени за хуманитарна помощ. Основната част от парите ще бъде насочена към пострадалите от кризата в Сирия. ЕК отбелязва, че 3,8 милиона бежанци от Сирия са избягали в съседни страни, а 7,6 милиона сирийци са напуснали домовете си и са били принудени да се заселят в други части на родината си.