Вместо пред една Студена война Европа е изправена пред множество конфликти

ЕС се оказа в среда, в която трябва да защитаваме ценностната основа, на която се основават нашите общества

04.02.2015 | 17:54 Редактор: Ирина Георгиева
Вместо пред една Студена война Европа е изправена пред множество конфликти

През 2014 г. предизвикателствата пред европейската външна политика се увеличиха, като в същото време станаха и много по-сложни. Решенията за тяхното преодоляване изискват време, изключително сериозна воля, решителност и смелост от цяла Европа. Това заяви министър Даниел Митов на официалното представяне на петото издание на годишния доклад "Европейски външнополитически бележник 2015" на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). 

Бележникът е тип класация, която прави систематична годишна оценка на Европа и работата й с останалата част на света. Той оценява представянето на 28-те страни членки и европейски институции в 65 политически области, организирани около шестте ключови теми: Китай; Русия; САЩ; Европа и съседи; Близък изток и северна Африка; многостранни въпроси и управление на кризи.
Кризата в Украйна и поведението на Русия, от една страна, и действията на терористичната групировка "Ислямска държава", от друга, бяха основните предизвикателства пред европейската външна политика, които министър Митов открои в изказването си. Тези предизвикателства идват от различни геополитически точки и боравят с различни инструменти – Русия използва енергийните си ресурси, ИДИЛ – античовешка идеология, съчетана с мобилен тероризъм.

ЕС се оказа в среда, в която трябва да защитаваме ценностната основа, на която се основават нашите общества. Вместо пред една Студена война Европа е изправена пред множество горещи конфликти, посочи Даниел Митов. Той защити тезата, че ЕС трябва да върви към все по-голяма не само икономическа, но и политическа интеграция и да реагира като един, за да бъде значим геополитически фактор. Не може държавите-членки да водят паралелна дипломация, защото много бързо ще се окажат в изолация в ЕС, ако избягат от солидарността, заяви той.  

По отношение на случващото се в района на Близкия изток и Северна Африка министър Митов отбеляза, че ЕС ясно и категорично се опитва да си партнира с държавите от региона и да ги ангажира максимално в намирането на трайно решение.  България, като външна граница на ЕС, е подложена на непрекъснат натиск от засилената миграционна и бежанска вълна, породена от конфликтите в Сирия, Ирак и др. Хората, които бягат от ужаса на войната, не идват просто в България, а на територията на ЕС и всички държави-членки трябва да бъдат солидарни с нас, отбеляза той. 

Във връзка с кризата в Украйна външният министър подчерта, че ЕС, включително България, заемат категоричната позиция, че трябва да бъде постигнато мирно и демократично решение на базата на спазването на договореностите от Минск. Никой не иска война с Русия. Нужен е диалог, който да се основава на доверие, отбеляза той.

Даниел Митов заяви още, че санкциите са единственият инструмент, който Европа има, за да се опита да възпре агресията. Отношенията с Русия, градени с години, бяха разрушени за дни, но не по вина на ЕС. Някой друг избра пътя на конфронтацията и ние бяхме принудени да реагираме, подчерта той.