Любомир Кючуков: Войната с ислямския тероризъм не може да има политическо решение

В Украйна- напротив, решението може да е само политическо, коментира той

20.01.2015 | 09:32 Редактор: Мариета Иванова
Любомир Кючуков: Войната с ислямския тероризъм не може да има политическо решение

Война с ислямския тероризъм може да се води само съвместно с исляма, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air дипломатът Любомир Кючуков. Той направи коментара по повод състоялата се преди ден среща на външните министри в Брюксел, на която централна темата бе именно разширяване на сътрудничеството срещу тероризма. В тази връзка експертът подчерта като особено важно присъствието на срещата на  президента на Арабската лига.

По думите ми за борбата срещу ислямския тероризъм е необходимо ангажираното сътрудничество на ислямските държави, от една страна, на огромната международна ислямска общност и ислямските общности в самите европейски държави.

„За разлика от другите конфликти от войните през двадесетте години на XX век, които се водят за граници и територии, този път разделителната линия минава през обществата и войната е не за територии, а за хора. И затова е изключително важно, ангажираността на ислямската общност в съответните страни в тази борба. И затова всяко действие, всяка постъпка, която дълбае пропаст между религиите, която изправя света пред война на религии, е контрапродуктивна“, коментира Кючуков.

Според него „само изолирането на ислямските екстремисти може да доведе до победа в тази война“.

Интегрирането на ислямската общност и изолацията на ислямския екстремизъм от общността са две страни на справянето с проблема, подчерта експертът.

„Трябва да си даваме сметка, че за разлика от другите войни, включително и от войната в Украйна, която също беше обсъдена в Брюксел, войната с ислямския тероризъм не може да има политическо решение. Това би означавало война без край. Докато войната в Украйна не може да има друго решение освен политическо, защото там би следвало хората да живеят заедно“, коментира дипломатът.

По думите му „в тази борба, която е един нов и най-дълбокия геополитически разлом, който беше оформян от глобализацията, сътрудничество ще е на всички политически сили“. Той направи този коментар в отговор на въпроса на водещия Иван Нончев дали ЕС не отстъпа от позициите си като търси сътрудничество са правителства, които преди са определяни като недемократични, като например това в Кайро.