3 000 души в Турция са свързани с ИД

Спецслужбите на Турция са на крак заради опасност от терористични атаки

18.01.2015 | 12:10 Редактор: Ирина Георгиева
3 000 души в Турция са свързани с ИД

Спецслужбите на Турция са на крак заради опасност от терористични атаки. Около 3 хил. души в Турция са свързани с терористичната организация "Ислямска държава". Това се посочва в доклад на турските служби, публикуван от в. „Хюриет". В документа се предупреждава за опасност от нападения срещу западни обекти в страната.

Турските спецслужби призовават за засилено наблюдение на хората от списъка заради възможни подготвяни нападения срещу посолствата на западни страни, западни граждани и обекти на НАТО.  Анкара е изпратила предупреждения до редица дипломатически мисии заради надвисналата опасност от атаки от страна на ИД след атентатите във Франция от миналата седмица. 

Според доклада в дипломатическите представителства са въведени максимални мерки за сигурност. Разузнаването предупреждава, че „спящите” терористични клетки в Турция може да извършат бомбени атаки „по всяко време и на всяко място”, като потенциални цели са и самите граждани на западни държави.

По-рано през седмицата външният министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че група от между 700 и 1000 турски бойци се завръщат в страната от Сирия. Той допълни, че до момента Анкара е депортирала 1165 души и е поставила забрана за влизане на нейна територия на над 7 хил. лица.

Турското правителство дълго време беше обект на критика от западните си съюзници заради не достатъчното си сътрудничество за борба срещу джихадистите, преминаващи през Турция. 

Ден след атентатите в Париж стана ясно, че издирваната като съучастничка в нападенията Хаят Бумедиен е влязла в Сирия на 8 януари именно през Турция. 

Текст и видео: Лъчезар Вълев: