Какво ще научат правителствата от атентатите Париж

12.01.2015 | 14:06
Какво ще научат правителствата от атентатите Париж

Каква реакция ще изберат правителствата за повече сигурност след атентата в Charlie Hebdo - коментар на бившия съветник по борба с тероризма в Белия дом Роджър Креси. С Креси по скайп от Вашингтон разговаря Пим Фокс от студиото на Bloomberg в Ню Йорк.


Какво могат да направят правителствата, за да се справят и следят родения в собствени им страни тероризъм?

Ние правим доста и сега. Проблемът е, че не можете да следите всеки потенциален нападател.

Трябва да приоритизирате кои са най-вероятните нападатели? Кои хора има опасност да предприемат нападение като това в Париж.

Въпросът, който трябва да бъде зададен на френските власти за двамата братя - дали са имали достатъчно информация за тях, която би могла да им покаже, че ще готвят за операция.

Ако не са имали информация, трябва да бъдат попитани защо.

В тази история има много повече въпроси, отколкото отговори.

 

Говори се, че можеш да си купиш автомат калашников в Париж за около 1100 щатски долара. Има ли начин тези оръжия да не попадат в ръцете на хората и терористите?

Ако си оправим нещата първо в САЩ, европейските ни съюзници ще ни последват.

Мисля, че отговорът е - не.

Винаги ще има такива неща. Това е реалността, дори в Европа, където разпространението на оръжия на социално ниво е различно от Америка.

Но ако имате малка група лица, които са мотивирани и имат намерения, има много възможности да си набавят оръжия и бомби, дори да ги направят сами.

Така че няма прост начин да се реши въпросът. Трябва да се идентифицира кои са потенциалните цели и да се вземат мерки за неутрализирането им. Да им се попречи да започнат операция и да атакуват.

 

Политическа реакция, приемане на терористи, приемане на хора, които искат да контролират медии или дори да предизвикат политически дебат чрез насилие - какво може да направи правителството?

Най-ужасното в тези нападения е техният символизъм. Нападнати бяха магазин и редакция. Свободното слово и кашерен супермаркет. Имаме удар по свободата на словото и антисемитизъм.

Символизмът е много силен.

Пред терористите никога не се отстъпва. Човек не си променя поведението в резултат на това, което са направили. Но същевременно трябва да се вземат мерки за защита на населението.

Все още можете да имате свобода на словото, на изразяването, но трябва да има баланс. Смятам, че много общества и медии сега ще проведат дебат за това, което е уместно.

Честно казано, това е добре.

Но никога не бива да води до предизвикване на насилието, което видяхме в Париж в последните дни.