Аштън Картър е склонен да изпрати оръжие в Украйна

Номинираният за министър на отбраната на САЩ мисли, че трябва да се помогне на украинците да се защитават

04.02.2015 | 20:23 Редактор: Ирина Георгиева
Аштън Картър е склонен да изпрати оръжие в Украйна

Аштън Картър, номиниран за министър на отбраната на САЩ от президента Барак Обама, заяви, че е склонен да подкрепи американска помощ за Украйна, за да се бори тя срещу подкрепяните от Русия бунтовници, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. Картър каза на изслушване в комисията на Сената по въоръжените сили, че клони към подкрепата на изпращане на оръжия.

"Много съм склонен да тръгна в тази посока, защото мисля, че трябва да помогнем на украинците да се защитават." - заяви той в отговор на въпрос на председателя на комисията сенатор Джон Маккейн, съобщи Асошиейтед прес. 

"Не мога да говоря в момента за точния вид на тези оръжия." - добави Картър, цитиран от Франс прес.

Картър уточни, че първо трябва да обсъди въпроса с украинското ръководство и с високопоставени служители на Пентагона. През декември Обама номинира Картър за министър на отбраната на мястото на Чък Хейгъл. За да встъпи в длъжност, той трябва да получи одобрението на Сената на САЩ, припомня АФП. Не се очакват проблеми при гласуването, предвид факта, че републиканското мнозинство даде да се разбере, че гледа благосклонно на Картър.

От ключова важност е скоро да се върнат територии, превзети от "Ислямска държава", каза още номинираният за министър на отбраната на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Важно е тази територия да се върне скоро, защото не искате екстремистите от "Ислямска държава" да уседнат в нея и не искате населението да свикне ИДИЛ да ги управлява по своя варварски начин", заяви Картър пред комисията.

Той обаче подчерта, че не може да каже кога може да започне офанзива или кога ще са готови иракските сили. Картър каза, че подкрепя съществуващия план за изтегляне от Афганистан, но ще бъде готов да го преразгледа, ако се наложи. 

"Президентът има план. Подкрепям този план. В същото време, това е само план", заяви Картър. "Ако бъда одобрен и установя през годините, че трябва да променя този план, ще препоръчам тези промени на президента", добави той. 

Подобни коментари на кандидата, номиниран от президента демократ, може да допаднат на републиканското мнозинство в Сената, посочва Ройтерс.