Защо си отиде Хейгъл и кой ще го смени-реакции

24.11.2014 | 23:26
Защо си отиде Хейгъл и кой ще го смени-реакции

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл подаде оставка в понеделник, поддавайки се на натиска на президента Барак Обама, който е изправен пред сериозни проблеми на националната сигурност, включително борба с Ислямска държава в Сирия и Ирак и ревизията на плановете за изтегляне от Афганистан, съобщава Ройтерс.

 

Реакции и коментари

Това бе първото голямо предизвикателство за администрацията на Обама, след като демократите загубиха места на изборите в средата на мандата, а републиканците, които поеха Сената сега контролират и двете камари на Конгреса, искат промени.

Хейгъл бе назначен преди по-малко от две години, когато Обама започна да изпълнява предизборната си програма за спиране на войните в Афганистан и Ирак, процес, който бе прекратен с новия ангажимент ангажиране на САЩ в Ирак и засилване на военното сътрудничество с Кабул.

„На хартия Хейгъл бе идеален за тази работа – герой от войната, бивш сенатор, успешен предприемач“, каза Лорън Томсън от Lexington Institute в Арлингтън, Вирджиния, цитиран от Bloomberg. „Но неговото изслушване не мина добре и темпераментът му се оказа неподходящ за политически чувствителния пост“.

 

Публичните изяви на Хейгъл, които на моменти изглеждаха в разрез с тона от Белия дом, също предизвикаха тревога, твърди анонимен източник, цитиран от Bloomberg.

На пресконференция в Пентагона през август Хейгъл нарече Ислямска държава „непосредствена опасност за всички интереси, които имаме – без значение зали в Ирак или другаде“. Белият дом в същото време твърдеше, че сунитската военизирана групировка е заплаха главно за правителството на Ирак.

По време на брифинг през октомври Хейгъл каза, че докато изходът от кризата остава сложен, сирийското правителство на Башар Ал Асад „извлича ползи“ от вниманието на САЩ към ИД в Сирия.

Напрежението между Хейгъл и висши представители на Белия, включително съветника по националната сигурност Сюзън Райс нарастна в последните месеци, твърди източникът на Bloomberg, пожелал анонимност.

„Чък се дразнеше от някои аспекти на политиката на национална сигурност на администрацията и нейния процес на вземане на решения“, каза сенаторът от Аризона, републиканецът Джон Макейн, който бе против номинацията на Хейгъл в изявление, цитирано от Bloomberg.

 

Министърът на отбраната на САЩ може би е изгубил поста заради нежеланието да се меси в ситуацията в Сирия, смята политическият наблюдател на CNN Барбара Стар.

Според нея решението на президента да уволни Хейгъл е било поставено така, че у армията да не се създава впечатление, че с бившия министър се отнасят недостойно.

„Чък Хейгъл е не само министър на отбраната, той е ветеран от войната във Виетнам“, каза Стар.

 

Според бившия началник на управлението по международни договори на Министерството на отбраната на Русия ген.-лейт. Евгений Бужински републиканците, спечелили изборите в средата на мандата отдавна са настоявали за смяна на шефа на Пентагона и други членове на администрацията. Според Бужински републиканците смятат, че борбата с ИДИЛ е била водена недостатъчно активно и ефективно.

„Републиканците като цяло бяха недоволни от неговата външна политика, от неговите – според тях – волунтаристични инициативи като смекчаването на позицията по противоракетната отбрана и пълното изтегляне от Ирак. Но най-вече Ислямска държава“, каза Бужински, цитиран от РИА Новости.

 

Мисиите на министъра, когато наследи на поста Лео Панета в началото на 2013 бяха изтеглянето на американските части от Афганистан и намаляването на военния бюджет. Две години по-късно Чък Хейгъл трябваше да управлява криза в Украйна, интервенция в Западна Африка в опит за овладяване на  епидемията от ебола и война срещу напредването на Ислямска държава, съобщава RFI.

 

Кой може да смени Хейгъл?

Това е въпросът, който задава Washington Post и обяснява, че си заслужава да се отбележи, че всеки негов наследник ще трябва да мине през процес на одобрение на сенатската комисия, оглавявана от сенатор Макейн – яростен критик на трусовете в администрацията по време на управлението на Обама.

Според вестника Мишел Флурноа, бивш зам.-министър на отбраната от февруари 2009 до февруари 2012 при Робърт Гейтс и Лео Панета би могла да заеме поста.

Робърт Уърк, в момента зам.-министър на отбраната, полковник в оставка; Аштън Картър, преподавател в Харвард, пренебрегнат заради Хейгъл през 2013 за поста начело на Пентагона; както и сенатор Джак Рийд, Рей Мейбъс или Джон Макхю са сред спряганите имена за нов секретар по отбраната.

 

„Администрацията на Обама в момента е на пазара да търси четвъртия си секретар по отбраната“, каза републиканецът Хауърд П. „Бък“ Макеън, председател на армейската комисия на долната камара.

„Когато президентът минава през трима секретари, трябва да се запита „у тях ли е проблемът или у мен“.

Обама не е посочил смяна. Потенциалните имена включват Аштън Картър и Мишел Флурноя, Джак Рийд, съобщава Bloomberg.

 

В социалните мрежи коментарите варират от „изгонване“ до определянето на Хейгъл за „първата жертва на ИДИЛ“, питайки дали е било неочаквано.