Над 6 хил. души посрещнаха папа Франциск във филипински град, пострадал от тайфуна Хайян

Папа Франциск съкрати посещението си в Таклобан заради буря

17.01.2015 | 11:09 Редактор: Ирина Георгиева
Над 6 хил. души посрещнаха папа Франциск във филипински град, пострадал от тайфуна Хайян

Над 6 хил. души посрещнаха папа Франциск при пристигането му във филипинския град Таклобан, пострадал тежко от тайфуна Хайян през 2013 година. Той отслужи литургия на летището в града и се се помоли за жертвите на тайфуна и за оцелелите, които повече от година след бедствието продължават да живеят в нищета, предаде BTA, позовавайки се на Франс прес. 

Хиляди вярващи бяха дошли да го посрещнат въпреки силния вятър и проливния дъжд, предизвикан от приближаващата се тропическа буря. Организаторите бяха раздали жълти дъждобрани, а самият папа носеше прозрачна мушама над бялото си расо.

Разположен на остров Лейте, на 650 км от Манила, Таклобан бе епицентърът на супертайфуна Хайян, който взе над 7350 жертви и причини гигантски материални щети. Около 14 милиона души, или около 15% от населението на страната, живеят в засегнатата зона, една от най-бедните в страната. Милиони от тях остават без препитание. 

Папата, който говореше на испански, призна, че не може да намери думи, за да утеши онези, които са загубили всичко - дома си, прехраната, здравето си.

"Не зная какво да ви кажа, мога само да запазя мълчание и да се моля за вас в сърцето си. Когато в Рим разбрах за тази катастрофа, почувствах, че искам да съм тук. И тогава реших, че един ден ще дойда. И ето ме сега тук с вас." - каза той развълнувано. 

Главата на Римокатолическата църква обядва с 30 оцелели от тайфуна и посети една църква, но заради засилващия се вятър по настояване на пилотите бе принуден да съкрати престоя си и отпътува четири часа по-рано от предвиденото. Папа Франциск, който пристигна малко преди 9,00 ч. местно време, отлетя за Манила около 13,00 ч.

Това е първата визита на глава на Римокатолическата църква в страната от 20 години. Филипините са азиатската страна с най-многобройното католическо население. Близо 80 милиона от 100-милионното население на страната са католици.