Борисов: Военни ще правят логистиката за охрана на границата

Усилията са насочени към оправяне на пътищата, заяви премиерът

10.01.2015 | 11:30 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Военни ще правят логистиката за охрана на границата

Логистиката за охрана на границата ще бъдат направени от военните, заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той допълни, че шофьори на щат към армията ще возят полицаите до границата. За целта ще бъдат ползвани камиони на военните и друга високо проходима техника, коментира още министър-председателят.

„Сега се опитваме и не само се опитваме да оправим пътищата, ще сложим едно съоръжение –предпазно, да не го наричаме ограда”, коментира Борисов.

По думите му армията в момента има „ прекрасна техника – говорим за бордови автомобили с висока проходимост, професионални шофьори, обучени да карат и да карат по такива трасета”.

Неговото мнение е, че логистиката за охрана на границата трябва да бъде направена от армията, „за да спасяваме живота на полицаите си, тъй като в тези условия, в тези планини е рисковано зимата”. – „Това сме искали да го направим и ще го направим,независимо от съпротивата”, коментира Борисов.

Според него проблемът е бил преекспониран. Преди ден министър-председателят подчерта, че кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР.

Той коментира и случилото се във Франция от последните дни. По думите му стрелбата и убийствата в редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo, последвани от задържане на други заложници и още убийства в следващите дни, целят насаждане на омраза и създаване на хаос.

"Ако има някакви цели в тези атентати, то те са свързани с това да има хаос, а след хаоса – омраза и гражданска война”, коментира той и призова българите да не се поддават на тези настроения. По думите му много лесно в България нещата могат да излязат „извън контрол”. Борисов обаче изрази вяра в „мъдростта на българския народ”.

Още по темата

"Надявам се и в Европа и в арабския свят хората да проявят мъдрост”, заяви още той.

Министър- председателят посочи, че всички би следвало да сме съпричастни към случилото се във Франция и да направим опит да се изчистим от емоциите, тъй като в противен случай би станало по-лошо.

“Целта е да бъдат сатанизирани мюсюлманите, светът да се раздели по друга ос – религиозна и хаосът тогава ще е гарантиран”, посочи Борисов.