Меглена Кунева: На всички нива се следи за сигурността на България

България изпълнява ангажиментите си по Шенген и отговаря на критериите за членство

09.01.2015 | 12:08 Редактор: Ирина Георгиева

На всички нива се следи за сигурността и има активен обмен с партньорските служби в ЕС. Формулата за сигурността на България минава през ЕС и НАТО, затова е особено важно България да влезе Шенген. Това заяви вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в Сутрешния блок на bTV. Тя подчерта, че страната ни изпълнява ангажиментите си по Шенген и отговаря на критериите за членство.

Атентатът в Париж е заплаха и за България, защото е посегателство за свободата на словото и трябва да доведе до укрепване на Европа, подчерта вицепремиерът. Тя определи като зряла реакцията на французите да кажат, че няма да се подадат на страха и да се откажат от ценностите си.

България изостава от години с борбата срещу корупцията, но това може да се преодолее с активна политическа воля, подчерта Кунева. По думите й има достатъчно проучвания, планове и стратегии и вече е време на тяхна база да се работи. Тя посочи, че трябва да се укрепи капацитетът и независимостта на инспекторатите, които да противодействат на корупцията, както това е в Румъния например. Двете сфери, в които трябва да бъдат предприети активни мерки, са обществените поръчки и енергетиката, където има най-голям корупционен риск, смята Кунева. Третата стъпка е съдебната система да се включи бързо и без колебание в процеса по разобличаване и противодействие на корупцията, допълни още тя.

Капацитетът за настаняване на бежанци в България е запълнен на 61%, съобщи Кунева. Политическата ситуация в Близкия изток не се успокоява и бежанската вълна няма да намалява, коментира още тя. Вицепремиерът посочи, че в момента усилията на правителството са насочени към намаляване на натиска върху живата сила. На всеки 100 метра има граничен полицай, което е твърде висока наситеност. Затова продължаваме с изграждането на инженерното преградно съоръжение, добави тя. По думите й и в момента военните имат възможност и се включат с логистика и механици. Пари няма, назначаването на още гранични полицаи 
би било най-лесно, но за бюджета ще е много тежко, категорична бе вицепремиерът Кунева.

Пред новия шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков стоят много задачи. Искам да подчертая присъствието на многото неправителствени организации, млади хора и доброволци и държа това да се запази, заяви още Кунева. Тя посочи, че длъжността на Казаков не е мандатна и е право на премиера да предложи екип. Кунева обаче беше категорична, че е добре за длъжностите да се правят публични изслушвания по примера на тещата в момента процедура по набиране на кандидатури за публично изслушване за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

На въпрос за стабилността на коалиционния кабинет, Кунева коментира, че България няма как да постигне успех, включително и по въпросите на бежанците или Шенген, ако няма стабилен хоризонт напред. Това е голямото предизвикателство пред РБ и ГЕРБ. Не бива да твърдим, че няма проблеми, но трябва да правим усилия те да се решават, каза още тя.

За лидерството на РБ трябва да стигнем до работещо решение по ясни правила,коментира тя на въпрос за отношенията в Блока. Има партии като БЗНС например, които никога няма да се съгласят да се разпуснат, за да се върви към общ субект, според Кунева, като тя добави, че РБ е стабилен и значим политически фактор. Кунева изтъкна, че моделът на двама съпредседатели на парламентарната група на РБ е добре работещ и че групата на реформаторите е много единна.